Přístrojové desky nových aut svítí desítkami kontrolek. Víte, co která znamená?

25. duben 2016

Znáte všechny důležité kontrolky ve svém autě? Některé vozy mají na přístrojové desce několik desítek světelných ikon. Znát je všechny prakticky není možné. Některé z nich vám navíc dokonce nedovolí nastartovat, nebo se s vozidlem vůbec rozjet.

V autoservisu v Praze 3 kontrolujeme světelné ikonky. Jedna je olejnička, ale také jedna nová, která se rozsvítila. Byla chvíli červená. „To se sepnul airbag spolujezdce,“ říká automechanik Tomáš. Kontrolek je určitě mnohem víc. A nejde jenom o kontrolky, ale o celé to rozhraní, které tam je. Člověk se i po několika krocích teprve dopracuje k tomu, co potřebuje změnit. A pokud tohle dělá za jízdy, je to velmi nebezpečné,“ vysvětluje složitost kontrolek motoristický publicista Vladimír Rybecký.

Čtěte také

Automobilky dávají do přístrojových desek už více jak šedesát různých světelných informací a řidiči se podle Rybeckého pomalu dostávají do stavu pilota malého letadla. „Obávám se, že je v autech tolik systémů, že naprostá většina řidičů ani není schopná a vůbec se nezajímá o to, co všechno jeho auto dokáže.“

Lekce kontrolek v autoškole

Kvůli přibývajícím elektronickým systémům mají například v autoškole Alana Zubra zaměřené lekce přímo na zvládání kontrolek. Instruktoři v nich naučí začínající řidiče reagovat na ty nejdůležitější signály. „Úplně nejvíc bychom asi měli dokázat reagovat na kontrolky červené výstražné barvy, to znamená ty, které signalizují nějakou závažnou poruchu systému.“

Množství kontrolek si uvědomují i samotní výrobci vozidel. Nová auta už často vybavují LCD displejem, na kterém se problém nejen zobrazí, ale navíc řidiče varuje zvukem. Elektromobil má pak ve srovnání s jinými vozy pouze pár kontrolek. Například ikonu želvy, která varuje před nedostatkem energie.

autor: hbc
Spustit audio