Příspěvek na školní stravování bude vyplácet Jihočeský kraj. Podpoří rodiny s nízkým příjmem

11. červen 2023 09:01

Nízkopříjmové rodiny na jihu Čech budou moct od příštího roku žádat o samostatný příspěvek na školní stravování svých dětí. Jihočeský kraj vytvoří speciální dotační program, který naváže na podpůrný projekt z loňského roku. S administrací žádostí nově pomůžou pracovníci Úřadu práce.

„Jedná se o děti, které pochází ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí a jejich rodiče si prostě nemohou dovolit hradit obědy,“ popisuje ředitel českobudějovické základní školy Nová Vítězslav Ilko. Ze zhruba 350 žáků tady dosavadní příspěvky na podporu školního stravování pobírá 36 dětí.

Nový krajský program proto vedení školy vítá. „Ta potřebnost úhrady obědů neustále roste vzhledem k tomu, jak se vyvíjí hospodářská a sociální situace. My se určitě zapojíme a věřím, že podporu využijí i jiné školy,“ dodává Vítězslav Ilko.

Jihočeský kraj navazuje na svůj loni spuštěný dotační program určený k podpoře dětí a seniorů v době drahých energií a inflace. Drtivá většina příspěvků šla právě na školní stravování.

Finance do nové dotační výzvy z větší části poskytne ministerstvo práce a sociálních věcí. „Na dva roky dostaneme zhruba dvanáct a půl milionu s tím, že spoluúčast Jihočeského kraje bude deset procent. My jsme si udělali průzkum ve všech 500 školských organizacích v kraji, takže víme, kolik dětí asi budeme podporovat,“ uvádí náměstek hejtmana Pavel Klíma.

Čtěte také

S administrací žádostí nově pomůže jihočeská pobočka Úřadu práce, podobně jako v dalším novém programu na podporu dětských kroužků. „Nebudeme to dávat plošně, ale cíleně rodičům, kteří jsou v nějaké hmotné nouzi. Díky systému My v tom Jihočechy nenecháme máme připravenou krásnou aplikaci na spolupráci s Úřadem práce a můžeme si hmotnou nouzi ověřit,“ popisuje Pavel Klíma.

Největší zájem o podporu školního stravování je dlouhodobě v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Vyplývá to z dat ministerstev školství a práce a sociálních věcí. Oba resorty mají programů vícero.

Aktuálně ministerstva připravují jejich sjednocení. „Jednání probíhají, naším společným zájmem je, abychom našli takový systém, který bude efektivní a sjednotí stávající programy financování obědů do škol. Shodujeme se na tom, že je potřeba najít co nejlepší možnou cestu,“ potvrzuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Například program na podporu stravování školáků prostřednictvím neziskové organizace Women for Women aktuálně využívá 880 dětí z Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související