Přípravy oslav 600. výročí upálení Mistra Jana Husa v roce 2015

7. prosinec 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V roce 2015 uplyne 600 let od mučednické smrti Mistra Jana Husa. Již nyní započaly přípravy na toto velké výročí. Dvě církve, které mají nejblíže k Mistru Janu Husovi, podepsaly v úterý 3.12. Dohodu o spolupráci k 600. výročí, které mohutně oslavováno hlavně v Praze na Staroměstském náměstí.

Staroměstské náměstí žije adventní náladou, za zvuků balkánské dechovky vcházíme do Chrámu sv. Mikuláše, kde se nad podpisem dohody sešli představitelé dvou církví – Československé husitské a českobratrské evangelické - Tomáš Butta a Joel Ruml s Ivanou Macháčkovou a Liou Valkovou. Je to dohoda o vzájemné spolupráci při přípravách a realizaci oslav 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. A jejímu podpisu přihlížel také předseda Ekumenické komise pro 600. výročí biskup František Radkovský, který zde také shrnul závěry takzvané husovské komise.

František Radkovský: „Měla své úspěšné zakončení v roce 1999 právě před vánocemi v Římě v Lateráně, byl tam tenkrát také přítomen prezident republiky Václav Havel a na závěr papež se omluvil za smrt a tvrdé zacházení s Mistrem Janem a potvrdil, že třeba ho vidět jako reformátora církve.“

Poté biskup Radkovský několikrát zdůraznil, že postava Mistra Jana by dnes už neměla církve rozdělovat, ale spojovat. Proč se k podpisu dohody o spolupráci nespojily všechny církve, poté vysvětlil Synodní senior Joel Ruml.

Joel Ruml: „My jsme o tom mluvili v ERC, jak pro kterou církev je důležitý mistr Jan Hus. A zjistili jsme, že Československá církev husitská a Českobratrská církev evangelická nejvíce zdůrazňují odkaz Husův, jeho osobu, jeho učení. Ne, že všechny ostatní řekly ne, ale mnohé řekly „ano, pro nás je to jeden z takových výrazných milníků v církevní historii, ale není prvořadý“. Takže toto k tomu vedlo.“

A po slavnostních podpisech byla dohoda také představena veřejnosti předsedkyní pro přípravu husovského výročí v roce 2015 za Československou církev husitskou Hanou Tonzarovou v pěti projektech.

Hana Tonzarová: „My jsme uvedli konkrétně 5 projektů, ale to neznamená, že to bude 5 těchto výlučných projektů. Základním ovšem bude naše příprava 6. července 2015 v Praze na Staroměstském náměstí v úzké spolupráci i s dalšími církvemi, kdy celý den nejen na Staroměstském náměstí, ale i v přilehlých kostelích plánujeme větší oslavy.“

A nejen na oslavy na Staroměstské náměstí jste tedy všichni zváni, ale až v roce 2015.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.