Přibývá případů rabování, pachatelům hrozí až 8 let

4. červen 2013

Policie v souvislosti s povodněmi zaznamenala už několik případů rabování. Podle policejního prezidia k rabování došlo v Praze, ve Středočeském kraji a v Ústí nad Labem, a dopustili se jej většinou recidivisté.

Ústecká policie řeší druhý případ rabování. Došlo k němu stejně jako v prvním případě opět v městském obvodu Neštěmice. Mladá dívka se tam snažila vloupat do vyklizeného bytu. Dva případy se staly ve středních Čechách.

„Kolem poledne hlídka policie v ulici Pekařská číslo sedm, kde už jsou byty prázdné, zadržela při vloupání do bytu pomocí páčidla nezletilou slečnu,“ řekl ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk.

Zpravidla je podle něj u těchto činů sazba od dvou do osmi let. „A přihlíží se k tomu, že je to v době vyhlášení tohoto stavu, který v současné době v Ústí nad Labem je. To znamená stav mimořádné události,“ doplnil.

V Neštěmicích už policie rabování řešila. Došlo k němu z neděle na pondělí, kdy se jeden muž pokusil vykrást sklady firmy, která byla kvůli hrozící povodni bez dozoru. Teď čelí obvinění z pokusu o krádež. Údajně to ale není případ klasifikovaný jako rabování, protože v té době ještě nebyl vyhlášen stav mimořádné události.

V Ústí nad Labem hlídá evakuované domy podle tamní městské policie zhruba 140 lidí. K dispozici mají i motorový člun, na kterém objíždějí ty zaplavené části. Navíc podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM jsou připraveny posily.

„Krajský policejní ředitel nám slíbil, že pokud bude potřeba, posílí stavy z okresů, které nejsou postiženy povodněmi. A včera nám policejní prezident slíbil, že pokud by ani toto nestačilo, budou tady nasazeni policisté z jiných krajů.“

Dva případy rabování zaznamenali i ve středních Čechách. Policisté ale zatím stále nemají pachatele, který v Chotuticích na Kolínsku ukradl šperky za 13 tisíc korun z evakuované budovy, které se zřítila stěna. Podle policistů pachatel využil toho, že je do budovy přístup, vlezl dovnitř a kradl.

Smůlu měl třiatřicetiletý muž z Kladenska. Ten byl vůbec prvním, kdo v Kralupech nad Vltavou se pokoušel rabovat, vnikl do evakuovaného bytu. Policisté ho ale zadrželi a muž skončil v cele.

Středočeské policisty, kteří dohlížejí na bezpečnost v evakuovaných oblastech, posílilo 60 kolegů z Jihomoravského kraje a Vysočiny. „V rámci Středočeského kraje, a to zejména na Mělnicku, budou moci v této souvislosti také v nočních hodinách využívat dva přístroje, takzvané termovize tak, aby byla zajištěna bezpečnost majetku v evakuovaných oblastech,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

autoři: lub , bach , mta , bre
Spustit audio