Přibývá dospělých s respiračními nemocemi, u dětí se čeká zlepšení situace

28. prosinec 2022

Lidí s akutními infekcemi dýchacích cest mírně přibývá. Státní zdravotní ústav za minulý týden eviduje 2 400 nemocných na 100 tisíc obyvatel, to je skoro o 3 % víc než v týdnu předcházejícím. Epidemie je ve všech krajích kromě Prahy. Respirační onemocnění se teď rychleji šíří mezi dospělými, u dětí tempo zpomaluje.

Podle epidemiologa Státního zdravotního ústavu Jana Kynčla je dost pravděpodobné, že by se situace s nemocnými dětmi mohla zlepšit. Mezi těmi se totiž v posledních týdnech šířily hlavně takzvané RS viry, které jsou teď na ústupu. Nemocných ubylo o sedm procent.

„Nepředpokládám, že by se počty nemocných s RS virem, tedy dominantní záležitost těch nejmenších, nějak zvyšovaly. Tam určitě ústup bude, ale plynule ho vystřídá nárůst počtu nemocných s chřipkou,“ říká Kynčl.

Pokles tak bude nejspíš jen dočasný. Epidemiologové už teď totiž evidují výrazný nástup chřipky, nemocných ve všech věkových kategoriích přibylo o 60 procent. A pokud jde o ostatní akutní nemoci dýchacích cest, tak tam nemocných přibývá hlavně mezi dospělými, v minulém týdnu o 15 procent.

V případě nemocných dětí je ideální, když se rodiče první tři dny snaží nemoc porazit doma namísto toho, aby trávili třeba i několik hodin na pohotovosti, to znamená při horečce, škrábání v krku nebo kašli podávat příslušné léky.

Důležité je i hodně pít a odpočívat. Pokud se po třech dnech stav dítěte nelepší, pak teprve je dobré vyhledat pomoc. Něco jiného je to ale u dětí do tří měsíců, u nich lékaři doporučují rodičům navštívit lékaře ve chvíli, kdy mají teplotu, kašel a hůř dýchají.

Spustit audio