Prezident Miloš Zeman je na soukromé návštěvě českých vojáků v Afghánistánu

25. leden 2014

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě u českých vojáků v Afghánistánu. Na návštěvu odcestovala hlava státu v utajení, v Afghánistánu údajně zůstane do zítřka. Českému rozhlasu to potvrdil důvěryhodný zdroj z ministerstva obrany.

Kvůli prezidentově bezpečnosti Hrad nechce uvádět podrobnější informace. Podle mluvčí Hany Burianové se jedná o soukromou cestu.

„Mám jen informace, že pan prezident má do pondělka soukromý program, v kanceláři bude až v úterý,“ uvádí Burianová.

Prezidentovu cestu nechtěl komentovat ani mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Žádné informace k možné cestě pana prezidenta do Afghánistánu nemám. Z bezpečnostních důvodů se nesděluje, jestli někdo je, nebo není v Afghánistánu,“ říká Pejšek.

Je obvyklé, že se takováto cesta z bezpečnostních důvodů předem utajuje. Po přistání hlavy státu v Afghánistánu se ale většinou oficiálně oznámí.

Podle České televize už Zeman navštívil české vojáky v Kábulu a také na letecké základně v Bagrámu. Tam se měl také setkat se svým protějškem Hamídem Karzáím.

Prezident mluvil o návštěvě už před svým zvolením. Podle něj nestačí misím českých vojáků vyjadřovat jen formální sympatie. Naposledy cestu do Afghánistánu plánoval na podzim, tehdy ovšem musel všechny zahraniční cesty zrušit kvůli zranění kolena.

V prosincových Hovorech z Lán nicméně naznačil, že plánuje v lednu návštěvu uskutečnit.

„Zákaz lékařů je potřeba respektovat. Ze stejného důvodu jsem neodletěl k našim vojákům do Afghánistánu, což bych si pokládal za čest. Věřím, že příští měsíc se tam konečně vypravím,“ nechal se minulý měsíc slyšet Zeman.

První prezident v Afghánistánu

Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého je návštěva jednoznačným signálem, že se prezident o problematiku armády zajímá a že české zahraniční mise mají jeho podporu.

„Může se to pak odrazit například v přístupu k řešení jednotlivých úkolů, které se týkají rozvoje armády a podpory armády jako takové,“ myslí si Šedivý.

Českých vojáků v Afghánistánu bylo původně víc než pět set. Kromě provincie Lógar a Vardak působili nebo stále působí na letišti a na velitelství v Kábulu a na letecké základně v Bargámu. A zhruba padesát českých instruktorů pak cvičí afghánské vojáky a dohlíží na ně přímo v bojových operacích.

Po pěti letech mise českých vojáků v Afghánistánu pomalu končí a do konce letošního roku by jich v zemi mělo zůstat jen asi 150.

Miloš Zeman je prvním úřadujícím českým prezidentem, který za vojáky do Afghánistánu odjel. Před ním zemi opakovaně navštívili bývalí premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas i bývalý ministr obrany Alexandr Vondra.

Představitelé asijského státu navštívili Českou republiku dvakrát ještě před listopadem 1989. V roce 1970 přijel král Muhammad Záhir s královnou Humajrou na pozvání prezidenta Ludvíka Svobody. V roce 1981 u nás byla na návštěvě tehdejší hlava státu, šéf afghánské komunistické strany Babrak Karmal, který se setkal s československým prezidentem Gustávem Husákem.

autoři: ČRo , vpo , Veronika Neprašová , Iva Menšíková
Spustit audio