„Přespolní“ děti se zase můžou hlásit do škol v Liberci. Díky nové spádové vyhlášce

Budoucí prvňáci z Kryštofova Údolí a Šimonovic se mohou letos oficiálně hlásit do školy v Liberci. Liberecká radnice vydala novou spádovou vyhlášku, podle které se mohou šimonovičtí hlásit do Vesce a kryštoofoúdolské děti na Ještědskou základní školu.

Samozřejmě jsem velmi ráda, protože konečně se opět vrátilo řešení, které tu bylo odjakživa. Druhá věc jsou finance... starostka Šimonovic, Leona Vránová (SLK)

Děti z okolních obcí se totiž hlásily do libereckých základek už v minulých letech. Aby měly šanci se do přeplněných libereckých škol dostat, měnili jim rodiče trvalé bydliště k příbuzným nebo známým. „Ve shodě s oběma obcemi jsme vybrali takové školy, které jim vyhovovaly a které mají i do budoucna dostatečnou kapacitu pro to, aby mohly děti z Šimonovic a Kryštofova Údolí dané školy navštěvovat a jejich rodiče nemuseli přepisovat trvalou adresu do Liberce,“ říká radní pro školství Ivan Langr ze Změny pro Liberec.

7 tisíc korun z obecní kasy za jedno dítě

V roce 2015 město Šimonovickým spád ve Vesci a Doubí zrušilo, školy kapacitně sotva stačily pobrat místní děti. Za každé přespolní dítě chce liberecká radnice zaplatit od obce 7 tisíc korun jako náklady na školou povinného žáka.

Starostka Šimonovic Leona Vránová za Starosty pro Liberecký kraj vyhlášku vítá. „Samozřejmě jsem velmi ráda, protože konečně se opět vrátilo řešení, které tu bylo odjakživa. Druhá věc jsou finance – máme devatenáct dětí krát sedm tisíc, to je 133 tisíc,“ říká Vránová.

Šimonovice mají rozpočet zhruba 10 milionů korun, z toho zbývají na investice a další výdaje ročně zhruba 2 miliony korun. Půl milionu korun platí Šimonovice Liberci za umisťování dětí do mateřinek.

autor: sas
Spustit audio