Přesně před rokem se v okolí Hřenska rozhořel největší přírodní požár v historii České republiky

24. červenec 2023 15:16

Je to právě rok, co se Hřensko a jeho okolí stalo dějištěm události, jakou si v minulosti málokdo uměl představit. V noci na neděli 24. července 2022 začalo hořet v Malinovém dole – požár se záhy rozšířil na více než 1600 hektarů plochy národního parku České Švýcarsko. S ohněm bojovalo během 20 dní dohromady téměř 7000 hasičů, ze vzduchu jim pak pomáhalo krotit plameny osm vrtulníků a pět letadel.

Nebe nad Hřenskem a národním parkem České Švýcarsko připomínalo mezinárodní letecký den, do hašení se tu zapojily české, slovenské a polské vrtulníky i italská velkokapacitní letadla.

Hřenští hasiči, kteří se ocitli v centru dění mají dnes jediné přání. „Ať už se nikdy nestane to, co se stalo tady – že na Mezné shoří tři baráky, evakuuje se půlka Hřenska a Vysoká Lípa. A Janov? Ten měl na spadnutí,“ vzpomíná velitel hasičské jednotky Jan Košík a vysvětluje, že i rok po požáru zůstal v lidech z postižených obcí velký strach: „Dneska když přijedeme s víc než dvěma hasičskými auty na Meznou, tak lidi blázní, co se děje, a já se jim nedivím.“

Požár podobného rozsahu znali až do roku 2022 čeští hasiči jen z učebnic

Celá republika se zatajeným dechem sledovala 20denní boj téměř 7000 hasičů se živlem, který prověřil lidské i technické možnosti jako nikdy předtím.

„Bylo to v takovém rozsahu a při takovém nasazení sil a prostředků, že s tím nikdo neměl praxi – všechno to bylo jen v učebnicích,“ dodává zástupce velitele hřenských dobrovolných hasičů Jakub Bejšovec.

Za ten rok se v okolí Hřenska a v národním parku spousta věcí změnila – správa parku například dokončuje bezpečnostní kácení kolem obcí sousedících s chráněnou oblastí.

„Kolem obce Doubice v tuto chvíli není v nějakém větším rozsahu suchý lesní porost – proto, abychom nebyli ohrožováni nějakým případným lesním požárem,“ pochvaluje si nezávislý starosta obce Jan Drozd.

Čtěte také

V národním parku se navíc objevily tři velkokapacitní vaky naplněné vodou, které slouží jako prvotní zásobárna vody k uhašení ohně v nepřístupných místech.

„Pod Stříbrnými stěnami, to je v místě, kde v loňském roce hořelo, pak nedaleko Vysoké Lípy a také mezi obcemi Kyjov, Doubice a Brtníky,“ upřesňuje Jakub Juda ze správy parku. Ta se postupně snaží zpřístupnit místa, kde oheň napáchal takové škody, že jsou pro turisty nebezpečná.

Patří mezi ně i Edmundova soutěska ve Hřensku, nebo jedna z přístupových cest na Pravčickou bránu. Správa parku zatím v souvislosti s požárem a na odstraňování škod po ohni vydala skoro 30 milionů korun. Policie ze založení ohně, který nemá v České republice obdoby, obvinila 36letého muže, kterému hrozí až 15 let vězení.

Spustit audio

Související