Před 33 lety si Charles vzal Dianu, svatbu století sledovaly stamiliony lidí

29. červenec 2014

Svatba britského prince Charlese a lady Diany Spencerové měla vlít novou krev do žil britské královské rodiny. Ona byla plachá a půvabná. On sebevědomý světák. Lady Diana si britského korunního prince Charlese všimla při hře póla. Zamilovali se do sebe v létě 1980. Svůj vztah nejdříve tajili, ale netrvalo dlouho a Londýn zažil obrovskou královskou svatbu. Přesně před 33 lety ji po celém světě sledovalo až 750 milionů lidí.

Pár své zasnoubení veřejně oznámil v únoru 1981. Princ Charles tehdy přiznal, že zpočátku váhal. Takhle odpověděl na otázku, jak se zamiloval: „Postupně. Myslím, že teprve postupně jsem si začal uvědomovat, co se mi honí hlavou a co si myslí ona.“

Charles měl tehdy už třicítku za sebou. Hodně cestoval, sportoval a užíval si pozornosti žen. Doma na něj ale stále více tlačili, aby přijal odpovědnost a oženil se. Tehdy 19letá lady Diana prý také váhala.

„Dlouho jsem o tom přemýšlela, protože tlak byl na nás obou. Ale nakonec to nebylo vůbec složité rozhodnutí. Chtěla jsem to a chci to,“ svěřila se v televizi a trochu se u toho červenala.

Na svatební průvod se 29. července 1981 přišly podívat asi dva miliony lidí. Nejvyšší představitelé anglikánské církve obřad sloužili místo tradičního westminsterského opatství ve větší katedrále svatého Pavla. Vešlo se tam tři a půl tisíce hostů.

Lady Diana na obřad přijela v proskleném zlatém kočáře taženém párem koní. Na svatebních šatech měla přišitých deset tisíc perel.

Zpráva o královské svatbě doputovala i za železnou oponu. Zaznamenal ji také tehdejší Československý rozhlas.

„Britský korunní princ Charles a hraběnka Diana Spencerová byli dnes oddáni v katedrále svatého Pavla v Londýně. Nákladnost svatby vzbudila s ohledem na neutěšenou hospodářskou situaci Británie rozpaky i v buržoazním tisku,“ ohlásil tehdy redaktor Vladimír Fišer.

Sňatku požehnal arcibiskup z Canterbury. Ani to šťastnému manželství ale nestačilo. Už chvíli po tom, co se jim narodili princové William a Harry, se začaly objevovat ve vztahu první problémy. Charles i Diana měli jiné záliby, trávili spolu málo času a vše zhoršoval dotěrný bulvár.

„Nejtěžší byla pozornost médií. Řekli nám, že až se zasnoubíme, tak utichnou. Ale nestalo se to. Tak jsme čekali, až se vezmeme, ale zase nic. Média se na mě začala soustředit. Byla jsem na titulní straně každý den… Je to izolující zážitek,“ vzpomínala princezna Diana na svá nejtěžší léta.

V srpnu 1996 se Charles a Diana rozvedli. Zájem novinářů ale neutichal. O rok později při divokém útěku před paparazzi její auto havarovalo a Diana svým zraněním podlehla.

Británie na čas přišla o sen o pohádkovém královském manželství. Tentýž sen ale znovu ožil při královské svatbě prince Williama a Kate Middletonové před třemi lety.

autor: vid
Spustit audio