Pražský půlmaraton chce patnácté výročí oslavit světovým rekordem

30. leden 2013

První víkend v dubnu opět zaplaví pražské ulice běžci v rámci Hervis půlmaratonu Praha. Loňský ročník znamenal nejen pro organizátory velký úspěch, protože etiopský běžec Atsedu Tsegay protnul pásku v nejrychlejším čase sezony. Pro letošní rok si organizátoři stanovují cíle ještě vyšší. Překonat absolutní světový rekord.

Pražský půlmaraton má před sebou jubilejní 15. ročník. A jak to lépe oslavit než světovým rekordem, řekli si asi pořadatelé. Proto pozvali na start dubnového závodu zařazeného mezi nejprestižnější podniky na světě držitele světového maxima na trati dlouhé 21 097 metrů - Eritrejce Zersenayho Tadese.

"Bude v České republice startovat vůbec poprvé a Prahu si zvolil díky našemu výsledku z minulého roku. V posledních třech letech byl nepřetržitým vítězem Lisabonského půlmaratonu, ze kterého drží i svůj fantastický světový rekord 58 minut a 23 sekund," vysvětluje koordinátorka elitních atletů na pražských vytrvaleckých akcích Jana Moberly.

"Praha dostala pro letošní rok přednost, chce zkusit běžet tady. Je připraven udělat pro to všechno, aby dokázal, že Praha může být světová se vším všudy," doplňuje Moberly, která za manažerským majstrštychem stojí. Tak její počínání označil předseda Českého svazu atletiky Libor Varhaník.

160 centimetrů vysoký a 56 kilogramů vážící reprezentant africké Eritrey Tadese je nejen světovým rekordmanem, ale také má ve sbírce několik medailí z mistrovství světa, a to jak v crossu, tak půlmaratonu, kterému kraloval mezi lety 2006 až 2009 a svůj triumf zopakoval i loni v na šampionátu v Bulharsku.

Na start se vedle v té době už devětadvacetiletého Tadese postaví mimo jiné i pražskému publiku známý Philemon Limo z Keni.

"Nerada sázím na jednoho jediného běžce, takže jsem ráda, že potvrdil start Philemon Limo, který jako vůbec první na území České republiky pokořil tu magickou hranici jedné hodiny. Pole bude doplněno dalšími skvělými běžci, pět až šest mužů bude pod hranicí jedné hodiny" říká Jana Moberly a dodává:

"Samozřejmě půlmaraton je o elitním startovním poli, ale držme si palce, aby i počasí bylo na naší straně. Pak může Praha vidět opravdu veliké věci."

Zbývá poslední tisícovka startovních čísel

Hervis půlmaraton Praha startuje 6. dubna na pražském náměstí Jana Palacha ve 12 hodin a trať je oproti posledním létům bez výraznější změny. Zato kapacitu závodu organizátoři navýšili na 12 000 běžců, ale pokud ještě své číslo nemáte a chtěli byste ho, neváhejte. Času už totiž není nazbyt.

"Máme připravených zhruba už jen tisíc startovních čísel. Jejich vyprodání očekáváme do deseti dnů, spíše to bude dřív, protože v posledních dnech se registrovalo více než dvě stě účastníků denně," upozorňuje Tomáš Mirovský z organizačního týmu.

autoři: jbk , jsu
Spustit audio