Pražské letiště zažilo policejní manévry, anonym nahlásil v letadle z Frankfurtu bombu

22. listopad 2013

Anonym dopoledne nahlásil bombu v letadle Lufthansy letícím z německého Frankfurtu do Prahy. Stroj dosedl na ranvej před jedenáctou hodinou., policisté zkontrolovali všechny pasažéry i jejich zavazadla a zároveň prohlédli i letadlo, nic ale nenašli. Dopadli i volajícího, jenž bombu ohlásil. Jedná se údajně o psychicky nemocného muže z Plzně.

Policie dostala informaci o anonymním telefonátu z kontaktního centra ČSA. Zpráva mluvila o tom, že na lince z Frankfurtu do Prahy cestují teroristé a že v letadle je bomba.

Jak potvrdila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, šlo o planou hrozbu. „Na palubě letadla se žádná bomba nenachází, ani u žádného z cestujících,“ uvedla.

Letadlo dosedlo v Ruzyni kolem tři čtvrtě na jedenáct. Posádka se o hrozbě dozvěděla ještě za letu, cestující až poté, co pod dohledem opustili palubu.

„Přistáli jsme daleko od terminálů, vyhnali nás z letadla, nesměli jsme si vzít žádné věci,“ popsala událost Českému rozhlasu jedna z cestujících.

V letištní budově pak policie zkontrolovala totožnost pasažérů a všichni prošli dvakrát osobní prohlídkou. Poté policisté zkontrolovali i jejich zavazadla. Po třech hodinách čekání mohli všichni normálně odejít.

Anonym zaměstnal všechny složky záchranného systému

Manévry zaměstnaly všechny složky záchranného systému, kromě policie tedy i hasiče a záchranku. Provozu na letišti se ale výrazněji nedotkly.

„Na letišti v tomto směru nedošlo k omezení žádného provozu, takže fungují nadále přílety i odlety,“ uvedla kolem půl dvanácté mluvčí letiště Marika Janoušková.

Dopadený volající měl nastoupit psychiatrickou léčbu

V tu dobu už cizinecká policie měla anonymního volajícího, který zprávu ohlásil. Dopadla ho díky lokalizaci jeho mobilu.

Jedná se o čtyřiatřicetiletého psychicky nemocného muže z Plzně. Podle policistů měl muž příští týden nastoupit psychiatrickou léčbu.

K incidentu se vyjádřila i letecká společnost. Mluvčí Lufthansy Martin Ricken uvedl, že o hrozbě dostali velmi nejasnou zprávu.

„Nicméně jsme to brali velmi vážně a postupovali podle našich regulí. Letadlo bezpečně přistálo a pasažéři ho v pořádku opustili. Nikdo z cestujících nebyl ani na okamžik v ohrožení,“ podotkl Ricken.

Letadlo zůstane odstavené v dostatečné vzdálenosti od terminálu až do chvíle, než policisté ukončí vyšetřování.

autoři: nib , dka , Veronika Neprašová , kov
Spustit audio