Praha zřejmě nebude od října schopna vydávat karty opencard

29. září 2015

Praha od 1. října nejspíš nebude schopna vydávat nové karty opencard. Magistrát totiž očekává výpadek systému. Noví žadatelé si tak budou muset vystačit s papírovými kupony. Cestujících s platnou kartou se podle magistrátu potíže nedotknou.

Zatím není jasné, jak dlouho výpadek potrvá. Praha o tom jedná s vlastníkem práv k projektu, firmou eMoneyServices (EMS).

Podle jejího mluvčího Martina Opatrného je chyba na straně Operátora Opencard, který projekt spravuje a měl mu zajistit technickou podporu.

„Nikdo příliš nezná současný stav toho systému, protože EMS nemá přístup do celého systému, Operátor spravuje jenom část. Zkrátka v tom zázemí panuje obrovský chaos, nikdo se v tom nevyzná. Operátor jednoznačně prokazuje, že je nekompetentní a Praha to neřeší a neustále svaluje vinu pouze na EMS,“ tvrdí Opatrný.

Je to nátlak, reaguje primátorka

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chápe postup EMS jako nátlak, který má vést k tomu, že hlavní město nebude pokračovat v soudních sporech s firmou. Město podle ní po EMS několikrát vyžadovalo odstranění problému, zatím prý neúspěšně.

„Město rozhodně nebude ustupovat, protože nehodlá pokračovat v nesmyslném plýtvání veřejných prostředků za systém, který dosud stál 1,7 miliardy korun, a jediná úloha, kterou dnes plní, je nahrazovat papírovou tramvajenku plastovou kartičkou s čipem,“ sdělila Krnáčová ČTK.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana porušuje EMS svým chováním licenční smlouvu. „Tato komplikace neodpovídá platné licenční smlouvě mezi hlavním městem Prahou a společností eMoneyServices, ve které jsou všechny licence na toto programové vybavení správce kartového centra časově neomezené,“ uvedl.

„My máme podle licenčních smluv právo systém užívat a společnost eMoneyServices je povinna nám poskytnout takovou součinnost, aby systém dál fungoval. Z její strany to považuji za porušení smluvních závazků a závazků stanovených předběžným opatřením Městského soudu v Praze,“ upozorňuje Jakub Michálek, člen magistrátní komise pro ICT a předseda pražských Pirátů.

Jednání s EMS, která po městu chce 654 milionů korun, podle šéfa komise pro ICT Ondřeje Felixe zatím k žádnému výsledku nedospěla.

Kauza opencard
autoři: , mka
Spustit audio