Praha podepsala memorandum o spolupráci s vysokými školami. Snáze tak dosáhnou na peníze z EU

4. prosinec 2013

Pražský magistrát chce v následujících letech získat více evropských peněz na rozvoj vysokých škol sídlících v hlavním městě. Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 proto podepsal memorandum s předsedou Akademie věd České republiky a osmi rektory pražských veřejných vysokých škol. Užší spolupráce a společný postup by jim měly usnadnit cestu při žádání o dotace v regionálních operačních programech.

Díky memorandu by pražské vysoké školy v následujících letech mohly získat více peněz z evropských dotací na svůj rozvoj, výzkum a dostavbu areálů.

Jak vysvětluje primátor Hudeček, v minulém programovém období získala Praha pouze minimální finanční podporu, což vědu a výzkum odsunulo na úplný chvost pražských politických priorit. To by se od příštího roku mělo změnit.

„Vzhledem k tomu, že programové období do roku 2013 bylo pro Prahu velmi zničující a na evropské peníze si ve většině směrů sáhnout nemohla a vysoké školy a akademie věd byly v podstatě nejvíce postižené instituce a věda a výzkum začaly skomírat, tak toto je hlavní rovina spolupráce, která by v následujícím období měla pomoci minimálně deklaraci společného postupu, kdy hlavní město Praha a univerzity v ní působící jednají stejným směrem," uvedl.

Podle rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla přišla škola v uplynulých sedmi letech o miliardy korun.

„Pokud mě paměť nešálí, tak šlo o nějakých zhruba 60 miliard v pospěch vědy a vzdělání v České republice a z toho něco kolem 5 či 7 procent šlo do Prahy, a to ještě ve zcela mizivé částce na infrastrukturu, investiční věci," řekl.

"Většina z této malé cifry, která šla do Prahy, byla spíše na různá školení a podobně. A z toho ještě malá část skončila na vysokých školách. A to je věc, která nějakou malou chvíli šla přežít. Ale dlouhodobě je to pro Českou republiku situace, která jí škodí,“ poznamenal.

Univerzita Karlova podle rektora nemá v plánu žádnou rozsáhlou výstavbu. Peníze, o které bude žádat v regionálních operačních programech od roku 2014, využije na vylepšení stávajících budov a vybavení.

„My bychom chtěli dotáhnout dostavu albertovského kampusu, máme tam dvě parcely, které je možné využít. Tam bychom to chtěli využít z hlediska rozvoje přírodovědných oborů. Pak jsou to tak trošku úpravy těch prostor, které už máme, nějaké expanze a také přístrojové vybavení adekvátní pro současnou vědu,“ dodal Hampl.

Více peněz a podporu ze strany města si od memoranda slibuje i Vysoká škola ekonomická nebo ČVUT. Podle primátora Hudečka se jedná o první krok k trvalému pozvednutí vědy a vzdělání v Praze. „Já bych doufal, aby se spíše jednalo o zahájení, tedy s termínem konce absolutně v nedohlednu."

autor: ank
Spustit audio