Praha 6 chce do září rozšířit kapacitu mateřských škol o dalších 150 míst

8. duben 2014

Dejvice a Bubeneč v Praze 6 jsou v posledních letech oblíbené u mladých rodin, volná místa pro jejich děti však ve školkách nejsou. To by se mohlo brzy změnit. Do začátku příštího školního roku radnice slibuje navýšit kapacitu v mateřských školách o 150 míst. Chce prý uspokojit všechny žádosti tamních rodičů.

Například v dejvické Mateřské škole Čínská přibude díky přístavbě v zahradě dalších 56 nových míst. Zařízení sice zřejmě neuspokojí všechny své zájemce, ale výrazné navýšení kapacity to bude.

Loni podle ředitelky Veroniky Ryvolové ze 145 přihlášených mohli brát 29 dětí, letos z rekordního počtu 192 dětí mohou brát 33.

„Naše stávající budova projde celkovou rekonstrukcí a potom ještě současně bude probíhat výstavba nové budovy modulové školy Mateřské školy Čínská,“ popisuje Ryvolová chystané změny.

Radnice slibuje ještě tři nové třídy u školy Emy Destinnové, jednu při škole Na Dlouhém lánu a také jednu lesní třídu ve Sbíhavé na Petřinách.

Přednost při přijímání budou mít děti s bydlištěm v Praze 6. Když jsou třeba rodiče odjinud, v Praze 6 pracují a je pro ně výhodné, aby bylo dítě ve školce tam, podle starostky Marie Kousalíkové (ODS) budou muset čekat, zda na ně zbude místo.

„Já vím, že to je pro ně pohodlné, že je to příjemné, ale nejde to, musíme upřednostnit hlavně naše občany,“ podotýká Kousalíková.

Do rozšíření městská část investuje bezmála 40 milionů korun. A počet míst by měl dostačovat pro všechny obyvatele Prahy 6, byť, jak Kousalíková upozorňuje, ne všichni získají místo v blízkosti svého bydliště. „To nejsme schopni zajistit,“ říká starostka.

Kritici radnice varují, že ani celkem 1000 míst pro děti ve školkách nemusí stačit. Opoziční Strana zelených navíc tvrdí, že městská část reaguje příliš pozdě. Na pátečním zastupitelstvu chce proto navrhnout, aby Praha 6 pomohla rodičům, jejichž dítě se do školky nedostalo.

Finanční příspěvek by jim umožnil využít na přechodnou dobu školku soukromou.

autoři: ank , kov
Spustit audio