Praha 14 se snaží být místem setkávání odlišných kultur, říká starosta Radek Vondra

30. leden 2020

Radek Vondra z TOP 09 je již 9. rokem starostou Prahy 14. Městská čtvrť za tuto dobu podle jeho slov udělala několik významných kroků k podpoře multikulturního života.

„Praha 14 má obrovskou výhodu. Její území spojuje starou zástavbu, historii románského kostela Hloubětína, s Černým Mostem, tedy s moderním sídlištěm. Zároveň má Praha 14 obrovské množství zelených ploch, najdete tu největší počet rybníků v Praze. Takže tu máme krásné zelené centrum, na jedné straně sídliště a na druhé straně vesnici z 12. století."

„Toto území je pro mě velmi důležité. Za tu dobu, co jsem na radnici, se snažím vytvořit prostor, ve kterém by se lidé mohli setkávat."

Starosta Vondra chce být v kontaktu s občany, a proto podporuje multikulturní život. Jak na Praze 14 funguje soužití Romů a majority?

„Romové jsou etnikum s dlouhou historii a vlastními kulturními tradicemi. Leckdy narážíme na odlišné chápání toho, jak co pojmout, jak trávit volný čas a jakým způsobem přistupovat k různým aktivitám, například k výchově dětí. Ale za mě tyto střety mohou obohatit obě dvě strany.  Určitě je potřeba, aby romská kultura měla na Praze 14 své místo, a to včetně respektování kultury ostatních lidí. Máme tady mnoho cizinců z Ukrajiny, z Číny, apod. Praha 14 se snaží být místem setkávání s respektem k ostatním, a proto děláme mnoho aktivit - ať už jde o pravidelný Festival setkávání kultur, speciální akce ve školách, nebo přípravné třídy, ve kterých se snažíme dětem z otevřeného kulturního prostředí umožnit setkat se s realitou školy dřív, než v první třídě. A samozřejmě spolupracujeme s rodiči."

Spustit audio