Prachatický KreBul slaví 15 let. Má občanskou poradnu, dobrovolnické centrum i mezigenerační zahradu

19. březen 2022 14:27

Občanská poradna, Senior Point, mezigenerační zahrada i informační centrum pro mládež. To všechno najdou obyvatelé Prachatic v KreBulu. Obecně prospěšná společnost letos slaví 15 let od svého vzniku. V Národním domě při té příležitosti uspořádala maškarní bál.

KreBul pomohl například Petru Piechovi, když ho na půl roku zaměstnal v rámci projektu Šance pro tebe. „Tahle práce v oboru mi pomohla získat lepší pozici na trhu práce a samozřejmě lepší práci. Věřím, že bez toho půlroku v KreBulu bych svoji současnou pozici zřejmě nedostal,“ říká.

KreBul funguje jako Senior Point, občanská poradna, ale také třeba jako dobrovolnické centrum. „Máme pod sebou asi 67 dobrovolníků, kteří mají podepsanou smlouvu, tudíž jsou formální, a potom máme neformální dobrovolníky, kteří nám pomáhají při našich aktivitách,“ potvrzuje pracovník KreBulu Jiří Gabriel Kučera.

Čtěte také

Mimo to se společnost zabývá osobní asistencí. „Máme klienty, kteří jsou doma, ale potřebují pomoc, takže využívají osobní asistenci. Je to sociální služba, kdy jim pracovník pomáhá například při nákupech nebo úklidu domácnosti,“ popisuje Jiří Gabriel Kučera.

Budovu KreBulu lidé najdou na křižovatce u Štěpánčina parku. Umístění společnost využila i jako definici svého poslání. „Dali jsme si dohromady všechno, co děláme, a stanovili jsme si poslání: Na různých rozcestích života vám na křižovatce u parku můžeme pomoci najít správný směr,“ vysvětluje ředitel Zdeněk Krejsa.

„Klient přijde v nějaké životní situaci a potřebuje se třeba jen zastavit, srovnat si myšlenky nebo potřebuje skutečně ukázat nějakou novou cestu. Každá z našich služeb ho může nějakým způsobem navést,“ dodává.

Plány má společnost KreBul i do budoucna. Chystá například pořízení nové plošiny do svého komunitního centra nebo revitalizaci mezigenerační zahrady, která slouží kulturním akcím i volnému času.

Spustit audio

Související