Práce horského záchranáře zabírá spoustu času a zasahuje do osobního života. Nosíme si ji až domů

12. leden 2021

Vezmeme vás do Orlických hor. Zasněžené jsou určitě velkým lákadlem návštěvníků, o víkendu jich tam byly tisíce navzdory pandemii. Je to situace, se kterou se musí vyrovnat i tamní horská služba. V Orlických horách ji vede Josef Hepnar.

Překvapuje vás, kolik lidí za vámi teď na hory jezdí?
Vzhledem k tomu, že už o vánočních svátcích byla návštěvnost obrovská, tak mne to zase tolik nepřekvapuje.

Josef Hepnar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je to situace obdobná letům předchozím?
Většinou v lednu tolik návštěvníků nebylo. Letos bohužel lidé nemají kam jet, takže počítáme s tím, že přijedou na hory.

Nedivím se, že lidé vyrážejí do hor, protože do přírody musejí. Nemůžou být pořád zavření v paneláku, tak přijíždí k nám.
Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory

Koronavirus rozdělil společnost na dva tábory, ale pořád si říkám, není dobře, že lidé hledají možnost, jak být venku a sportovat?
Já se každopádně vůbec nedivím, že lidé vyrážejí do hor, protože do přírody musejí. Nemůžou být pořád zavření v paneláku. Takže se nedivím, že přijíždí k nám.

Čtěte také

Je to pro vás tedy něco mimořádného po sedmi letech u Horské služby Orlické hory? Koronavirus zamával situací, co všechno se změnilo?
Koronavirus zamával situací všude. Takže když my jedeme k úrazu, tak se musíme připravit na to, že by ten člověk koronavirus mohl mít. Nevíme, ke komu jedeme, a tak je to pro nás o hodně složitější. Máme roušky, respirátory, brýle, štíty i oblečení, kdyby to bylo skutečně vážné.

Máte strach, když vyrážíte k případům?
Když jedeme přímo k případu, tak už na strach a obavy není čas.

Čtěte také

Neubylo ale úrazů, protože lyžařů je méně, sjezdovky jsou stále zavřené?
Když začínala letošní zima, kolem 18. prosince, tak jsme věřili, že začíná normální zima. Měli jsme běžné lyžařské úrazy, potom se ale tyto úrazy po 26. prosinci zastavily a nastoupili sáňkaři, bobaři a pěší turisté, které ošetřujeme.

Ti to mají blíž k zemi, tak možná úrazy nebudou tak vážné, když to trošku odlehčím.
Děti jsou ohebnější, ale i přesto dochází na bobech k vážným úrazům.

Náčelník horské služby v Orlických horách Josef Hepnar

Vy jste chtěl vždy pomáhat lidem?
V podstatě ano. Už odmala jsem jezdil na hory a když jsem začal dospívat, tak mě záchranářství chytlo a zůstal jsem u toho.

Čtěte také

Vy jste byl učitelem, jak se tedy z kantora stane náčelník záchranářů?
Divila byste se, ale spousta učitelů je záchranářů nebo spíš spousta záchranářů je učitelů.

V Orlických horách působí horská služba v rámci tří lyžařských středisek. Čenkovice, Deštné a Říčky, máte to všude prošlapané?
Ano. Orlické hory znám docela dobře. Nejraději mám Deštné v Orlických horách, tam jsem pořád. Ale celé Orlické hory jsou pěkné.

Čtěte také

Je Deštné oblíbené i turisticky?
Deštné nebo i celé Orlické hory jsou takové rodinné hory. Návštěvníků je tam o něco méně než v Krkonoších nebo na Dolní Moravě, přesto jsou to hory velice pěkné.

Jaká je nyní na horách situace? Kolik centimetrů sněhu leží?
Teď máme krásnou zimu, ve spodních partiích hor leží kolem 20 cm, nahoře 25 cm krásného sněhu. Tratě jsou upravené, takže tam je spousta běžkařů, je tam hezky.

Lidé nás berou jako menší hory, ale pořád jsou to hory. Máme 14 tisícových vrcholů, počasí se změní skutečně velice rychle.
Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory

Hodně lidí vnímá Orlické hory jako menší pohoří, ale možná je to trošku zrádný přístup.
Dost často se stává, že nás berou lidé jako menší hory, ale pořád jsou to hory. Máme 14 tisícových vrcholů, je tam velký hřeben, takže se může stát, že to počasí se změní skutečně velice rychle.

Zůstávají ve vás zásahy se smutným koncem natrvalo?
Ty se smutným koncem většinou ano. Naštěstí to není úplně často, ale třeba zrovna včera jsme jeden takový zásah měli. Lesní dělník byl zavalený stromem a účastnili jsme se záchranné akce. A dopadlo to bohužel špatně.

Jak počasí je úplně nejzrádnější pro výlet do hor?
Nejzrádnější je velká zima, velký vítr a mlha.

Čtěte také

Takže mlhy nemáte rád.
Já osobně třeba mlhu mám rád, ale není to úplně optimální počasí.

Kolik je celkem záchranářů v Orlických horách?
Profesionálních záchranářů nás je 9 a k tomu máme 22 dobrovolných členů. Zájemců o tuto práci ubývá, ale v současné době jsme na takové stagnaci, kdy se lidé občas hlásí.

Čím si vysvětlujete, že zájem ubývá?
Je to dobou. Momentálně je takový čas, že možností a aktivit je celá řada, dříve to nebylo. A zaměstnání záchranáře zasáhne hodně do osobního života a zabírá spoustu času. Takže si nosíme práci i domů.

Josef Hepnar na horách

Manželka musí být tolerantní. Zkrátka, pořád na telefonu. S nadsázkou řečeno, v zimě jste Rampušák a v létě Kačenka?
Tak já úplně nejsem v létě Kačenka, ale je to v podstatě tak.

Čtěte také

Kačenka je ochránkyní Orlických hor. Vaše práce se možná zlepšila díky záchranným bodům, takzvaným rescue bodům. Vědí o nich lidé, jsou informováni?
Lidé o tom vědí, rescue body jsou označeny docela viditelně, jsou vidět na turistických cestách. A ještě víc nám pomáhá aplikace Záchranka, kterou používáme výrazně častěji.

Už se nestává, že by lidé vyrazili do hor bez mobilního telefonu?
Stává se to, hlavně starší generace nemá chytré mobilní telefony. Ale první, co uděláme, když se někdo ztratí, tak se ho snažíme přes aplikaci Záchranka nalézt. Pokud aplikaci nemá nebo nemá chytrý mobilní telefon, tak ho musíme dohledávat a to je většinou docela problematické.

Čtěte také

Jak to vypadá, když vám někdo zavolá a vůbec neví, kde je?
Snažíme se cílenými dotazy zjistit, kudy naposledy prošel a jakým směrem jde, alespoň částečně. Protože se jedná o spoustu kilometrů čtverečných a to se těžko dohledává. Takže si musíme co nejvíce upřesnit situaci nebo místo, kde se ten člověk momentálně nachází.

Tyčové značení je v pořádku?
Máme na Orlických horách asi 15 km tyčového značení, takže jich není zdaleka tolik jako v Krkonoších. Ale jsou to právě ony partie, kde se lidé ztrácí.

Přeji lidem, aby se jim na horách líbilo, aby si užívali radovánek. A aby byli v pohodě, protože nervozita je dnes téměř všude.
Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory

Lidé si možná někdy mylně myslí, že když není zima, tak odpočíváte.
Teď už odpočinek v létě nebo v mimosezóně vůbec není, protože letní sezóna plynule přechází do zimní a zpátky. Takže jsou lidé na lyžích a zároveň už na kolech a obráceně.

Co byste chtěl návštěvníkům hor vzkázat?
Já bych jim chtěl popřát, aby se jim na horách líbilo, aby si užívali radovánek. A aby byli klidní a v pohodě si zaparkovali, protože nervozita je dnes téměř všude.

Josef Hepnar a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar. Přeji klidnou sezónu, ať hory dělají vám i všem návštěvníkům radost.
Děkuji a také přeji všem, aby jim dělaly hory radost. Na shledanou.

Spustit audio

Související