Požár pečovatelského domu v Libštátu na Semilsku vyšetřuje policie jako trestný čin

Pro všechny seniory z domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku, který poškodil požár, se podařilo zajistit náhradní ubytování v jejich rodinách nebo domovech v okolí.

Potvrdil to starosta Libštátu Pavel Janata (KDU-ČSL). Vyšetřovatelé zjišťují příčiny požáru i rozsah poškození domu. Škody hasiči předběžně odhadli na deset milionů korun, číslo ale nemusí být konečné.

Požár domu s pečovatelskou službou z pátka na sobotu vyšetřuje policie pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Při požáru zemřel sedmdesátiletý muž. “K určení příčiny jeho smrti byla nařízena soudní pitva,” uvedla na webu krajská policejní mluvčí Adéla Fialová.

Oheň byl nahlášen v pátek zhruba ve 21.30 hodin. “Na místě byla bohužel jedna zemřelá osoba,” potvrdil mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři museli evakuovat 46 lidí, zdravotníci na místě také vyšetřovali evakuované a zajišťovali pro ně léky. “Někteří evakuovaní se nadýchali kouře, své také udělal stres, nikoho z evakuovaných jsme ale nemuseli hospitalizovat,” doplnil Georgiev. 

Evakuovaní senioři našli dočasnou střechu nad hlavou ve škole, kam Červený kříž přivezl lehátka a zajistil jim zázemí. “Zůstalo tam 31 lidí, ostatní si zajistili ubytování sami, většinou se o ně postaraly rodiny,” řekl mluvčí hasičů Libereckého kraje Jakub Sucharda. Náhradní ubytování bylo nutné zajistit jen pro dvě desítky seniorů.

Pracovníci z technického ústavu požární ochrany zjišťují stav budovy a musí posoudit, v jakém stavu budova je. “Senioři se tam ale hned tak nebudou moci vrátit, je tam problém s elektroinstalací a bez té tam nejde zatopit," dodal Sucharda.

Při zajištění náhradního ubytování spolupracoval s Libštátem i Liberecký kraj. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se podařilo místa zajistit zejména na Semilsku. O dopravu seniorů do nových míst se podle něj postará hlavně Červený kříž, který se o seniory staral i v dočasném ubytování v libštátské škole.

autor: Kristina Kouklová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související