Povstalci na Ukrajině po měsíci propustili čtyři inspektory OBSE

27. červen 2014

Proruští separatisté na východě Ukrajiny propustili po měsíci čtyřčlenný tým pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na představitele samozvané Doněcké lidové republiky. Podle agentury DPA kyjevská kancelář OBSE potvrdila, že pozorovatelé jsou skutečně na svobodě. Jiný tým pozorovatelů však zůstává v zajetí.

„Byli propuštěni bez jakýchkoli podmínek,“ citovala AFP premiéra samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Borodaje.

Propuštění inspektoři, kterými jsou Švýcar, Dán, Estonec a Turek, stráví prý noc v hotelu v Doněcku, tedy ve městě, které je pod kontrolou separatistů.

Do rukou povstalců padli členové mise OBSE 26. května v Doněcké oblasti. O tři dny později pak separatisté zajali další tým OBSE, který působil v Luhanské oblasti. Ten zůstává v zajetí

Proruští ozbrojenci zadrželi již 25. dubna ve východoukrajinském Slavjansku sedm pozorovatelů OBSE, mezi nimiž byl i podplukovník české armády Josef Přerovský. Ze zdravotních důvodů byl nejprve propuštěn zadržovaný Švéd, ostatní unesení byli propuštěni 3. května.

Po návratu do vlasti Přerovský řekl, že jemu ani kolegům z Německa, Polska a Dánska únosci fyzicky neubližovali, ani je netrápili hlady.

O propuštění inspektorů v posledních dnech intenzivně vyjednávali zástupci monitorovací mise OBSE.

Na Ukrajině dnes končí týdenní příměří, které vyhlásil prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Během této doby měli separatisté složit zbraně.

autoři: kov , sed | zdroj: ČTK
Spustit audio