Pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček vyhlásil v metropoli stav nebezpečí

2. červen 2013

Pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček vyhlásil v hlavním městě stav nebezpečí. Podle něj bude dnes v české metropoli omezena automobilová i veřejná doprava. Hudeček vyzval lidi, aby do Prahy pokud možno vůbec nejezdili.

„Je možné, že budou přerušeny i některé linky metra a pohyb po Praze bude velmi komplikovaný. Vyzývám proto každého, aby před cestou do Prahy zvážil nutnost této cesty a bedlivě sledoval vývoj situace. Obzvláště ve večerních hodinách a následně v pondělí,“ uvedl Hudeček.

K evakuaci v souvislosti se stoupající vodou zatím na území metropole došlo v Uhříněvsi a v jedné ulici v Praze 10.


Ministerstvo životního prostředí zřídilo kvůli vážné situaci na českých tocích stálou povodňovou službu, která občanům bude na lince 267 122 998 až do odvolání poskytovat aktuální údaje o stavu řek

„Nejohroženější oblast je nyní v okolí řeky Berounky a dále nízko položené oblasti Prahy, jako je Troja,“ řekl Českému rozhlasu Hudeček.

Řeka dosáhla krátce po třinácté hodině třetího stupně povodňové aktivity. Kvůli tomu v Troji nefunguje tramvajová doprava.

Pověřený primátor připustil, že by se v pondělí nemuseli někteří lid dostat do práce: „Zatím předpověď říká, že by v Praze mohlo téct více než 2500 metrů krychlových za sekundu, což je míra vody, při které by bylo potřeba alespoň zvážit zastavení metra na určitých stanicích v centru. Dopravní podnik je na všechna tato opatření připraven. Občané budou včas informováni.“

V Praze jsou aktivované veškeré složky integrovaného záchranného systému včetně 200 dobrovolníků z řad armády, 24 členů Červeného kříže, 80 hasičů z Moravy, dobrovolných hasičů a dalších.

Čtěte také

autoři: pir , tby
Spustit audio