Postavil si malou solární elektrárnu, úřad práce mu kvůli ní odepřel podporu

28. květen 2014

Tisíce lidí si v minulých letech pořídilo na své domy solární panely, chtěli tak snížit rodinné výdaje za elektřinu. Patří mezi ně i Ladislav Dítě z Trutnova, který deset panelů umístil na malou kůlnu u svého rodinného domku. Ve chvíli, kdy přišel o práci, mu ale tahle malá fotovoltaická elektrárna zkomplikovala život.

Zpočátku to vypadalo jako dobrý nápad. Deset solárních panelů sice rodině Ladislava Dítě nezávislost nezajistilo, náklady na elektřinu ale o něco klesly.

„Varnou konvici, troubu, televizi to utáhne. Běžné věci na zahradě, sekačka, rybníček, čerpadla, filtry a takové drobné věci,“ vysvětluje muž.

Devadesát procent vyrobené energie použije pan Dítě pro svoji potřebu, tu přebytečnou prodává. Zbohatnout se na tom ale prý nedá.

„Vloni jsem dával daňové přiznání, osm tisíc korun jsem dostal jako státní dotace a z toho odpisy plus náklady, které byly asi 8300. Takže nula od nuly pošla,“ upřesňuje.

Rozhodnutí pořídit si solární panely litoval až ve chvíli, kdy přišel o zaměstnání. Poprvé v životě zamířil na úřad práce a tam se dozvěděl, že na podporu nemá nárok.

„To byl docela veliký šok. Nejdřív jsem si myslel, že dostanu podporu jako všichni ostatní, šel jsem se nahlásit a tam mi řekli, že mám smůlu, protože mám na střeše deset panelů a že jsem vlastně výrobce elektřiny,“ popisuje Ladislav Dítě.

Místo podpory v nezaměstnanosti si tak musel začít platit zdravotní a sociální pojištění. Vypadá to sice nelogicky, ale podle ředitele Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka bylo rozhodnutí úředníků správné.

„Bohužel provozovatelé solárních panelů - a je úplně jedno, jestli je to jeden panel, nebo má pole o tisíci panelech - je považován za osobu samostatně výdělečně činnou a pro nás je osobou, která nemůže být vedená v evidenci,“ potvrzuje ředitel.

Jeden, nebo tisíc? Počet panelů nerozhoduje

Do podobné situace se přitom může dostat každý, kdo si solární panely na svůj dům pořídil. Možností, jak nepřijít o podporu v nezaměstnanosti, je několik: například licenci dočasně pozastavit nebo ji včas převést na někoho jiného.

Jak ale Ladislav Dítě upozorňuje, ani takové řešení není ideální. „Když to převedu na kohokoliv, pořád je tady riziko, že někdo přijde o práci,“ říká.

„Je logické, že osoba samostatně výdělečně činná nemůže být vedená na úřadu práce. Není už logické, že osoba, která provozuje pár solárních panelů, je považována za osobu samostatně výdělečně činnou,“ dodává ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák, podle kterého podobné případy vyřeší pouze změna zákona.

autor: PLE
Spustit audio