Poradenství, besedy či kroužky pro děti a dospělé. Na Praze 14 se lidé scházejí v KC Kardašovská

29. leden 2020

Na pražském sídlišti Lehovec nabízí služby komunitní centrum Kardašovská. Děti I dospělí zde mohou nejen trávit čas, ale požádat o radu v těžké životní situaci.

Komunitní centrum Kardašovská sídlí jen dvě zastávky tramvají od metra Hloubětín.

Poskytujeme řadu vzdělávacích programů - besedy, přednášky, semináře zaměřené na různá témata nebo kurzy českého jazyka. Malé děti mohou využívat herničku, kde si malují, zatímco starší hrají společenské hry,” říká místní koordinátorka Romana Veselá.

Z kroužků školním dětem nabízíme stolní tenis, výtvarku, pěvecký sbor nebo například street dance, který je rozdělen na dvě věkové skupiny, a dále tu máme tanec s obručí. Kromě toho nabízíme i různé programy pro seniory.”

Mimo to nabízíte i poradenství. Která témata lidé nejvíce řeší?

Témata, která se tady nejčastěji opakují, se týkají zaměstnání, tzn. klienti buď přišli o místo a hledají nové, nebo potřebuji napsat životopis. Druhou nejčastější oblastí je bydlení.

Pomáháte také s dluhovým poradenstvím?

Ano. Každý čtvrtek po celý den tady máme právníka, pana Horňáka, který vede bezplatnou poradnu pro veškeré klienty.”

Dochází k vám i místní romská komunita, co tady na Lehovci žije?

Ano, využívají jak poradenství, tak kurzy a zejména dětské aktivity. My to nemáme rozlišeno, takže každý, kdo má zájem a přijde, můžete zdarma využít naši nabídku.”

80% klientů řeší otázku bydlení

Na Praze 14 už devět let pracuje jako terénní pracovnice pro národnostní menšiny Dana Hrušková. Říká, že velkým problémem dneška je bydlení.

Každý ten úřední den mi kanceláří projde přibližně 12 až 22 lidí a z nich 80% buď bydlení nemá, nebo jsou ohroženi jeho ztrátou, nebo bydlí na ubytovnách, nebo si žádají o nový byt, protože v pronajatých bytech platí nehorázné nájmy. Mám-li uvést příklad, tak třeba za dva plus jedna platí dvacet tisíc, což je pro rodinu, která je bez příjmu a na dávkách úplně nemožné.”

A jak konkrétně pomůžete rodině, která žije v pronajatém bytě, končí jí nájemní smlouva a hrozí jim, že se ocitnou na ulici?

Především musím říct, že se změnily zásady pronajímání bytu na magistrátě. Lidem proto doporučuji, aby si zažádali o byt ze sociálních důvodů. Podání žádosti chvilku trvá, proto kontaktuji majitele bytu a snažím se ho přesvědčit o tom, aby tam ty lidi nechal. Pokud je to trochu možné, tak mě vždycky vyjdou vstříc. Musím ale říct, že se klienti hodně zlepšili a že málokdo už má teď dluh na nájmu.

Práce pro každého

Se zaměstnaností v lokalitě pomáhá sociální podnik Černý Most, který vede Josef Baláž:

„Děláme různé práce, od sběru papírků po zahradničení nebo opravy nářadí a strojů, které k práci potřebujeme. Dá se říct, že každý, kdo chce pracovat, tak tady nějaké uplatnění najde."

Nízkoprahový klub Jahoda

Kromě zmíněného na Praze 14 fungují i organizace Jahoda, ve které se provozují jesle, školku a nízkoprahový klub, a Džagoda, nízkoprahový klub pro mládež od 13 do 26 let. Kluby nás provede ředitelka Jahody Markéta Kalinová:

„Jahoda funguje pro děti od 6 do 14 let. Denně sem dochází asi 17 dětí. Otevřeno máme od 14 do 19 hodin, čtyřikrát týdně."

Zeptám se zdejších dětí - chodíte sem pravidelně?

„Mě to tady baví. Povídáme si, hrajeme fotbálek.”

Říkáte to i svým kamarádům, kam chodíte a kde je vám dobře?

„Ano.”

My se teď přesuneme do Džagody, nízkoprahového klubu pro děti od 13 do 26 let.

„Každý prostor má svůj vchod a svůj interiér tak, aby se v něm lidi cítili příjemně. Například mladší děti, které jsme teď navštívili, mají rády parkur a různé jiné herní prvky. V létě jsme nově rekonstruovali prostory, takže těm starším jsme to udělali ve stylu reggae klubu."

Potkáváme návštěvnici sedící ve žlutém křesle. Máš tu teď větší pohodlí?

„Ne jenom to. Mám tu víc kamarádů než nahoře."

Jak dlouho sem docházíš?

„Už třetí rok."

A co tě sem nejvíc láká?

„Těším se na fotbálek, a taky že tu budou kamarádky Bára a Iveta."

Zajímají se rodiče, proč sem chodíš?

„Jo, oni jsou rádi, že chodím do nějakého klubu, že mám víc kamarádů a nesedím furt doma."

Spustit audio