Polsko volí novou vládu. Touha po změně dává šance na vítězství opozici

25. říjen 2015

Všechny průzkumy před dnešními polskými parlamentními volbami předpovídaly vítězství konzervativní strany Právo a spravedlnost a její kandidátky na premiérku Beaty Szydlové. Mnoho Poláků si hlavně přeje změnu současné politiky.

„Změna je vždycky potřeba. Nic nefunguje tak, aby to nebylo potřeba čas od času změnit, a platí to i o vládě. Otázkou je, jakým směrem má ta změna vést, ale to už je na delší diskuzi,“ myslí si mladá Varšavanka Katarzyna.

Také podle Anety, úřednice ve středním věku z dolnoslezské Lehnice, by se Polsko mělo změnit. „Mělo by vypadat víc jako západní země než třeba jako Maďarsko. Mělo by být otevřenější a demokratičtější,“ domnívá se Aneta, ale příliš v takovou změnu nevěří.

Také bankovní úředník z Varšavy Mariusz chce obměnu vládnoucí garnitury. „Poláci jsou dosavadní vládou unavení. Chystá se změna, protože ji většina z nás očekává a touží po ní,“ říká Mariusz, otec dvou dětí.

Polsko se za poslední desetiletí měnilo a pořád mění k lepšímu. Staví nové dálnice, modernizuje železnice, města i vesnice, a to vše z velké části za evropské dotace.

Polská ekonomika rostla výrazně rychleji než třeba v Česku, statisticky stoupala životní úroveň. Ale velká část Poláků to nepocítila. Jsou nespokojení a chtějí novou, rychlejší změnu. Často ale nevědí, jak konkrétně by měla vypadat.

První odhady volebních výsledků budou známy po 21. hodině, až se zavřou volební místnosti.

autoři: vpo , dab
Spustit audio