Polská ultrapravice se odvolává na křesťanské kořeny Poláků

17. listopad 2012
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

11. listopadu neslaví Poláci jen jako výročí konce 1. světové války, ale i jako datum obnovení polského státu v roce 1918. Ve Varšavě proběhly minulý víkend tři odlišné pochody u příležitosti státního svátku. První organizoval prezident Komorovski, druhý stoupenci levice. Nejhůře dopadl ten třetí, který organizovali ultrapravicoví radikálové. Odvolávají se mimo jiné na katolické kořeny Polska.

Ultrapravice se minulou neděli během státního svátku ve varšavských ulicích střetla s policejními jednotkami. Výsledek: Přes 120 zraněných. Radikálové, kteří si říkají Národní hnutí, chtějí vystoupení země z Evropské unie, vytvoření takzvaného velkého Polska a také svržení současných struktur.

V narážce na jednání mezi tehdejší komunistickou vládou a opozicí, která skončila v roce 1989, říkají současnému zřízení republika kulatého stolu. Odvolávají se na církev. Část duchovních jejich chování toleruje. Emeritní člen polského episkopátu biskup Tadeusz Pieronek ve vysílání zpravodajského Radia Zet podobné postoje striktně odmítá.

„Za prvé pojem republika kulatého stolu neznám. Vždy jsem byl proti radikálům, protože znám klidnější způsoby dosažení cílů. Jestliže chceme žít v normálním státě, mělo by se v Polsku něco změnit. Ale od toho jsou lidé, kteří vládnou, aby učinili, co je nutné. Myslím, že místo toho, aby byly o státním svátku povoleny 3 pochody, měli bychom jít společně a každý měl možnost vyjádřit svůj názor. A ne připouštět pouliční nepokoje, ničení majetku, a atmosféru, která připomíná spíše revoluci, než chování národa, který v zásadě žije v dostatku a za takových podmínek, o kterých si minulé generace mohly nechat jen zdát.“

Kritizuje zároveň část polských médií, která se označují za katolická, ale skrytou formou podporují radikální postoje.

„Vždy jsem byl přesvědčen, že dávat do rukou stran média, která si říkají katolická, je velmi nebezpečné, zneužívající smyslu křesťanství. Mám na mysli ta katolická média, pokud jsou vedena kněžími, také mají nárok na svůj názor, ale ať přitom nezneužívají univerzálních hodnot. Měla by se spíše ve jménu křesťanství snažit o propagaci dobrého života., jinak je to zneužívání. Evangelium je pro všechny a jeho zneužívání k politickým cílům je ve skutečnosti zradou křesťanství.“

Sjednotit Polsko u příležitosti státního svátku se pokusil prezident Bronislav Komorowski na pochodu, kam pozval představitele všech hnutí. Jím pořádaných oslav se účastnila řada vlivných osobností země. Nicméně zabránit vystoupení fašizujících radikálů, kteří dokonce začali rekrutovat své stoupence do vlastní polovojenské organizace, se mu nepodařilo.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.