Policisté z Česka vyrazí střežit slovinsko-chorvatskou hranici

11. březen 2016

Cesta do Evropy po takzvané balkánské trase je pro uprchlíky v poslední době komplikovanější. Třeba Slovinsko od tohoto týdne nevpouští bez platných víz žádné migranty na své území. Se střežením hranic tam od listopadu pomáhají i čeští policisté. Dnes tam vyráží už čtvrtá skupina. O její vyslání požádaly tamní úřady po jednání prezidentů obou zemí. Policisté budou pomáhat se střežením hranic schengenského prostoru šest týdnů.

„Mohl jsem si udělat obrázek o tom, kteří lidé chodí do Evropy, kteří žádají o azyl. Když se uprchlíků zeptáte, kam chtějí jít, je to Německo, Švédsko. Nechtějí jít za prací. Jdou tam, protože se tam budou mít líp. Viděli to třeba v televizi,“ vypráví policista David Předota, který spolu s kolegy odjel loni v prosinci hlídat hranice v Maďarsku a Slovinsku.

Teď se na asi jedenáctihodinovou cestu do Slovinska připravuje další skupina.

"Jedná se již čtvrtý kontingent, který pojede do Slovinska střežit schengenskou hranici. Budou působit v okrese Novo Město přímo na hranicích slovinsko-chorvatských,“ říká mluvčí policejního prezidia David Schön.

Mise podle Schöna stát stojí jako běžný výjezd do zahraničí: „O bytování a stravování se bude starat slovinská strana. Náklady pro Policii České republiky jsou do výše mezd a běžných nároků, které souvisí s vysláním na zahraniční služební cestu.“

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého můžou jeho lidé zkušenosti z kontrol uprchlíků v budoucnu využít.

"Policisté říkají, že je to pro ně velmi zásadní zkušenost. A pro případ, že by došlo k tomu, že se tato migrační vlna přesune i směrem k České republice, tak tito lidé budou samozřejmě primárně zařazováni na plnění úkolů, které souvisí s migrací,“ vysvětloval Tuhý loni v prosinci.

Statistiky ale takovému vývoji zatím nenasvědčují. Za první dva letošní měsíce zadržela cizinecká policie v souvislosti s uprchlickou vlnou v Česku 93 lidí.

Opatření pro zvládnutí migrační krize
autor: tby
Spustit audio