Policista z elitní ochranné služby čelí podezření, že řídil opilý

22. listopad 2015

Policista z ochranné služby asi řídil opilý. Denně přitom na tomto elitním útvaru školí řidiče, jak bezpečně vozit a chránit vrcholné politiky. Když se na začátku listopadu vracel z večírku, odmítl při policejní kontrole krevní test. Podle zákona se tak automaticky dopustil přestupku. Trestný čin by policista spáchal, pokud by měl v krvi víc než 1 promile alkoholu. Jestli před jízdou pil nebo ne, už ale teď nikdo nezjistí.

Petr D. se na začátku listopadu vracel podle svědků autem z večírku motorkářů, kteří si říkají Cohortes equites. Jde o spolek bodyguardů z ochranné služby, kteří spolu ve volném čase jezdí na motorce.

Mluvčí pražské policie potvrdil, že tu noc v Radlicích zastavili řidiče auta s proraženou pneumatikou. Hlídka mu dala dýchnout, zkušený policista to ale neuměl.

„Nepovedlo se mu, i přes opakované pokusy, přístroj nadýchnout. Policisté tedy pojali podezření, že by mohl být pod vlivem alkoholu, nebo jiné návykové látky. Z toho důvodu byl vyzván k lékařskému vyšetření, tomu se ale odmítl podrobit,“ říká mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jestli bude Petr D. dál školit bodyguardy, zatím není jasné. On sám se k incidentu nechtěl vyjadřovat.

Sdílnější nejdřív nebyl ani jeho šéf, ředitel ochranné služby Jiří Komorous a shodu okolností také prezident motorkářského klubu Cohortes Equites.

Za podobný přestupek hrozí běžnému řidiči zákaz řízení až na dva roky a pokuta až 50 tisíc korun. V případě policistů o trestu nerozhoduje přestupková komise, ale řeší to přímo nadřízený policisty. V případě Petra D. tedy Jiří Komorous.

Čtěte také

Na sms zprávu později Komorous Českému rozhlasu odpověděl, že se incidentem zabývá. Podle policejního odboráře a právníka Petra Tomka policistovi Petru D. hrozí i to, že přijde o práci.

„Záleží to na okolnostech a na posouzení služebním funkcionářem. To by byl trest v podstatě nejvyšší, ukládá se za přestupek, který je v rozporu s požadavky kladenými na příslušníka,“ vysvětluje.

Přesné statistiky, kolik policistů dostalo trest za jízdu pod vlivem alkoholu, nikdo nevede. Známý je ale třeba loňský případ šéfa ústecké policie Tomáše Landsfelda. Letos v březnu zase boural opilý instruktor policejní akademie Karel Kadlec.

autoři: Anna Maňourová , mch
Spustit audio