Policista a český Rom Petr Torák v Londýně převzal Řád britského impéria

29. říjen 2015

MBE - jsou to sice jen tři písmenka za jménem, ale jejich prestiž se ve Spojeném království dá těžko vyčíslit. V Londýně se stal členem Řádu britského impéria další Čech. Civilní vyznamenání se zmíněnou zkratkou propůjčila královna Alžběta II. policistovi Petru Torákovi. Stejným vyznamenáním se z Čechů pyšní třeba architektka Eva Jiřičná nebo dirigent Jiří Bělohlávek.

„Já jsem samozřejmě vděčný Anglii za to, že tady vůbec jsem a jaké tady mám životní možnosti," popsal Torák.

„Tohle je pro mě něco ohromně cenného a strašně moc si toho cením, nejenom systému monarchie jako takové, ale i všech lidí, kteří mě nominovali a uznali moji práci,“ dodal.

Petr Torák se vydal na slavnostní ceremoniál na londýnské ministerstvo vnitra i s celou rodinou včetně manželky Lucie. Doma mu prý těžký stříbrný kříž houpající se na vycházkové uniformě žádné úlevy nepřinese.

Jinak ale ocenění českému romskému policistovi v jeho aktivitách hodně pomůže.

„Otevřelo to spoustu dveří. Lidé mě teď berou mnohem seriózněji a vidí, že to opravdu dělám nezištně a z lásky. Nejenom Češi a Slováci, ale i spousta Angličanů v tom opravdu vidí velikánskou poctu,“ vysvětlil Torák.

Rodina Torákových odešla ze severních Čech před 16 lety po sérii rasově motivovaných útoků. Ve Spojeném království si Petr začal plnit svůj sen stát se strážcem zákona. Z komunitního policisty se vypracoval až na policistu rozkrývajícího třeba nebezpečné případy obchodování s lidmi.

V terénu uplatňuje nejen dokonalou znalost prostředí, ale i jazykové schopnosti. Řád se zkratkou MBE však dostal v první řadě za komunitní práci v anglickém Peterborough, kde i se svou rodinou žije.

„Nepřetržitá podpora a poradenství po telefonu. Lidem pomáhám, ať je to v bytové otázce, s autem, imigračními zákony a dalšími věcmi, takže je to opravdu servis od a až do z. Je to služba nejenom romské komunitě, ale je to služba české a slovenské komunitě jako takové,“ doplnil policista Petr Torák.

Čestný řád za nezištnou práci

Coby cizinec převzal takzvaný čestný řád. Nepředala mu ho navíc panovnice Alžběta II., nýbrž státní tajemník ministerstva vnitra.

Přísně vzato královnu zajímala Petrova nezištná práce pro českou a slovenskou komunitu, a nikoli jeho etnický původ. To je přístup, který vyzdvihuje i Petrův otec Stanislav Torák.

„Tady na něj lidi koukají jako na člověka, nejen že ho pozdraví, tady se člověk cítí člověkem. I Romové se tu jinak chovají, protože to vycítí, vidí, jak se s nimi zachází. Berou tady všechny jedním metrem,“ uvedl Stanislav Torák.

Kromě toho je Petr Torák chodícím vzorem pro mladé, a to včetně malých Romů.

„Zrovna včera jsem dostal e-mail od jednoho pána z České republiky, který mi napsal, že mě pouští často svému synovi, protože syn je strašně nadšený z toho, že Rom dokázal něco takového, a chce se též stát policistou. Pro mě je to obrovské ocenění a ohromné zadostiučinění,“ upozornil mladý policista.

Petr Torák věří, že mu udělení vysokého vyznamenání pomůže v jeho dalších projektech, jako je třeba rozjezd internetového rádia pro českou a slovenskou komunitu.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.