Policie začne lidem vydávat věci ztracené v troskách vlaku

Policie začne zítra vydávat věci, které zůstaly v troskách havarovaného vlaku ve Studénce. Kufry, příruční tašky, doklady, mobilní telefony a další majetek cestujících z poničených vagónů policie v rámci běžného vyšetřovacího postupu zajistila už v pátek.

Policie bude nalezené věci vlastníkům vracet v sídle své okresní správy v Novém Jičíně. "Všichni cestující, kteří nějakým způsobem přišli o svá zavazadla, vyzýváme, aby se dostavili od pondělka 7:15 sídla okresní policejní správy v ulici Svatopluka Čecha 11, kde budou tyto věci vydávány," upřesňuje její mluvčí Miroslava Michálková-Šálková.

Dodala, že v případě, že se budou chtít cestující domluvit na mimořádné vydávání, mohou kontaktovat policisty, kteří toto budou mít na starost, na telefonní lince 974 735 111.

České dráhy budou vyplácet odškodnění
Pozůstalí po obětech železničního neštěstí mají nárok na finanční odškodnění. České dráhy každému z blízkých příbuzných vyplatí 240.000 korun. U dalších cestujících z vlaku bude výše náhrady záviset na míře zranění nebo hmotných škodách. Žádosti o odškodnění začnou dráhy přijímat od pondělí 11. srpna.

"My jsme připraveni začít okamžitě vyplácet odškodnění. V tomto okamžiku už je sestaven na generálním ředitelství speciální tým. Pokud jde o pozůstalé, jsme přesvědčeni, že odškodnění bychom měli vyplatit nejpozději během čtrnácti dnů," dodává mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Podle něj mohou lidé také žádat uhrazení nákladů spojených s léčením, budou vyplácet bolestné. Zaplatit chtějí i případné materiální škody, které mohly vzniknout, třeba pokud si někdo rozbil brýle a podobně.

Pozůstalí, zranění i ti, kteří utrpěli materiální újmu, mohou volat na linku 972 211 111. Tam se dozví, jak dále postupovat.

autoři: š.iva , tif , vav
Spustit audio

Více z pořadu