Policie prý při demonstracích v Praze nepochybila, provokace Chovanec odmítl

22. únor 2016
Zprávy

Policie zásah při demonstracích odpůrců a zastánců migrantů na začátku února v Praze zvládla. Takový je závěr kontroly, kterou nařídil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Vyšetřování podle ministra odhalilo jen několik menších excesů.

Policisté čelili kritice například za to, že údajně nezakročili proti útočníkům napadajícím průvod levicových aktivistů na Malé Straně. Spekulovalo se ale i o tom, že mezi výtržníky v kuklách byli i sami policisté, kteří údajně chtěli potyčky dokonce vyprovokovat.

Vyšetřovatelé Policejního prezidia a ministerstva vnitra jakékoliv zapojení policistů mezi demonstranty jednoznačně odmítli. Vyšetřování prý naopak prokázalo, že tyto spekulace byly cílenou provokací s cílem pošpinit dobré jméno policie.

„Pravděpodobně to video, které mělo dokazovat, že snad policie aktivně organizuje a provokuje v rámci demonstrace, že i snad někteří policisté jsou zahaleni maskami, se ukazuje jako video, které bylo spuštěno na takzvaných proruských webech. Lidé, kteří tam jsou zahaleni, tak větší část z nich byla identifikována a policie ví, o jaké se jedná lidi,“ řekl Chovanec na dnešní tiskové konferenci.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO měli policisté proti lidem v maskách na demonstraci zasáhnout. Zákon totiž zahalování na demonstracích zakazuje. Pelikán hned po demonstracích žádal, aby ministr vnitra vyvodil důsledky vůči velitelům zásahu. Chovanec to ale odmítl. Policie prý zásah zvládla a zabránila větším výtržnostem.

Policejní zásah na Hradčanském náměstí v Praze, kde se dnes konala hlavní demonstrace proti islámu

Ministr Chovanec také sliboval, že nechá prošetřit i stížnost Českého rozhlasu na to, že policisté odmítli pomoct pracovníkům přenosového vozu, který napadli demonstranti. Vyšetřovatelé však ohledně tohoto incidentu zatím nic bližšího nezjistili.

Konkrétního policistu, který podle redaktora ČRo odmítl pomoc, se podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého nepodařilo dohledat. „Sdílím názor, že to nepatří do policie, a pokud takový policista existuje, aby se skutečně přihlásil k tomuto a nepoškozoval zájem celé organizace,“ uvedl Tuhý.

Policejní prezident i ministr vnitra nicméně zopakovali, že takové chování policisty by bylo jen ojedinělým excesem a ani v tomto případě neselhal sbor jako takový.

autoři: ČRo , vok
Spustit audio