Policie opět vyslechne špičky bývalé koalice kvůli údajnému uplácení tří exposlanců

10. duben 2014

Někteří představitelé bývalé vládní koalice budou v následujících týdnech vypovídat v kauze údajného uplácení tří exposlanců ODS, ve které je obviněn expremiér Petr Nečas. Oslovení politici se poté, co už na policii vypovídali, úmyslu policistů vesměs podivovali.

„Faktem je, že na příští a přespříští týden jsme byli obesláni k vyšetřovacím úkonům. Nechci se vyjadřovat k tomu, které osoby mají být vyslýchány,“ nepřímo potvrdil Českému rozhlasu další výslech Nečasův advokát Josef Lžičař.

Policie si k podání vysvětlení pozvala například bývalou předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou z ODS, současného šéf klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjuru, exministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 nebo bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z téže strany.

Ten prý netuší, co po něm policie chce. „Nevím, copak já jsem policajt? Oni mají obyčejně odlišné myšlení, takže nevím, na co se mě budou ptát,“ řekl Schwarzenberg.

Jeho stranický kolega a Miroslav Kalousek z TOP 09 byl ten, kdo mohl z pozice ministra financí, kterou v Nečasově vládě zastával, dosadit rebelující poslance do státních firem. Potvrdil, že na policii půjde, ale nic nového prý neřekne.

Podle něj by totiž údajný úplatek v podobě vzdání se poslaneckého místa za místo ve státní firmě nebyl logický, protože poslanecký plat je vyšší. „Tuto úvahu jsem dodnes nepochopil, pravděpodobně proto, že nejsem dovzdělaný, nemám totiž policejní akademii,“ poznamenal ironicky.

I exministr průmyslu za ODS Martin Kuba považuje další výslech za zbytečný – minule vypovídal pět hodin.

„To je prostě zřejmě chyba někde na straně policie, nebo nějaký procesní úkon, který já nechápu. Ty hodiny, které jsme všichni absolvovali, byly zbytečné a k ničemu a budeme absolvovat to samé úplně znovu,“ řekl Kuba.

Bývalá ředitelka kabinetu expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová spolu s Petrem Nečasem a advokátem Eduardem Brunou k výslechu

Kauza údajného podplacení Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra přispěla k pádu Nečasovy vlády. Nečas jakoukoli korupci popírá, dohodu s poslanci považuje za standardní politické vyjednávání.

Státní zástupce vinil bývalé poslance Tluchoře, Šnajdra a Fuksu z toho, že přijali úplatek ve formě lukrativních postů ve státních firmách.

Ti kvůli tomu strávili měsíc ve vazbě, jejich stíhání však policie loni v létě zastavila po rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle toho je chránila poslanecká imunita, kterou měli v době údajného kupčení s posty ve státní správě. Exposlanci teď chtějí odškodnění za nezákonné stíhání.

Nejvyšší soud tehdy zároveň rozhodl, že expremiéra Nečase naopak lze stíhat i za případné trestné činy, kterých se mohl dopustit před srpnovým rozpuštěním Poslanecké sněmovny. Chránila ho prý jen takzvaná procesní imunita, vztahující se na projevy pronesené na půdě sněmovny.

V případu jsou obviněni také bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

autoři: kov , mch
Spustit audio