Policie navrhla obžalovat 25 lidí kvůli korupci ve fotbale ve středních Čechách

14. leden 2015

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) ukončili vyšetřování případu ovlivňování zápasů nižších tříd fotbalových soutěží ve Středočeském kraji. Prokázali zmanipulování deseti fotbalových zápasů. Policie proto navrhla obžalovat pět lidí za podplácení a dalších dvacet za přijetí úplatku. Obvinění jsou funkcionáři klubů, delegáti a rozhodčí.

Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK mělo v průběhu roku 2013 docházet k předávání úplatků v řádech několika tisíců korun.

„Jednalo se o peníze v hotovosti ze strany funkcionářů klubů či delegátů s tím, že rozhodčí budou na hřišti působit vždy ve prospěch konkrétního mužstva. Úplatky měly být rovněž rozhodčím předávány za to, že budou na hřišti působit nestranně,“ říká mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

'B' třída, ve které ke korupci docházelo, je přitom v pořadí sedmá nejvyšší liga, pod ní už je jen okresní přebor a nižší třídy, kterým se říká většinou 'pralesní liga'.

Osobám, které jsou obviněny z trestného činu podplacení, hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody až na 2 roky nebo peněžitý trest. Obviněným z trestného činu přijetí úplatku hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody až na 4 roky nebo zákaz činnosti.

Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl odeslán na Okresní státní zastupitelství v Benešově.

autoři: bre , fk
Spustit audio