Pokud vyrazíte do Prachovských skal v Českém ráji, můžete potkat strážce přírody, ale i policisty

13. červenec 2022 10:51

Strážci přírody se vydávají na kontroly turistů do Prachovských skal na Jičínsku společně s policisty. Spolu prochází přírodní rezervaci a dohlíží na návštěvníky. Dnes s nimi vyrazila i reportérka Kateřina Kohoutová, která zjišťovala, na jaké problémy strážci a muži zákona nejčastěji naráží. A co je v této přírodní rezervaci přesně jejich úkolem.

Kde konkrétně jsi a co tam musí policisté spolu se strážci přírody řešit?

Čtěte také

Samotná kombinovaná hlídka vyrazila do skal od turistické chaty. Ještě před vstupem do skal stihla zkontrolovat některé příjezdové cesty, kde je stání automobilů přísně zakázáno. Přesto tam někteří návštěvníci, když je parkoviště plné nebo se chtějí vyhnout placení parkovaní, svá auta nechávají. Dnes tam však nikdo nestál.

Strážci zákona mají v plánu projít většinu turistických tras a zaměří se především na cyklisty. Jednoho jsme už v dálce zahlédli, jak se vydává mezi skály. Podle strážce přírody Miloše Zemana prostě někteří lidé jezdí, kde se jim zachce. Nejenže tak porušují zákazy, ale také ohrožují ostatní turisty i sami sebe.

Čtěte také

Problémem v přírodní rezervaci v posledních dnech je také to, že mizí některé značky. To hlavně zákazové a ty, které vyznačují hranice této lokality.

Jak turisté na tyto hlídky reagují a padly už nějaké pokuty?

Pokuty zatím uděleny nebyly, ale podle strážců k nim pravděpodobně může brzy dojít, protože bezohlednost některých turistů roste. Dvakrát už museli být ze zříceniny hradu Pařez vykázáni návštěvníci, kteří se tam rozhodli přespat. A finanční sankce mohou padnout třeba i za volný pohyb psů, protože v přírodním parku je musí mít lidé na vodítku.

Strážci a policisté vyráží na společné kontroly do Prachovských skal

Jaká je letos návštěvnost Prachovských skal? Přijíždí tam i turisté ze zahraničí?

Čtěte také

Návštěvnost zatím není tak vysoká jako v sezónách před pandemií. Ale oproti červnu jezdí více lidí, plno tu bylo například o červencových svátcích. Samozřejmě také záleží na počasí, pokud je pěkně, tak jsou parkoviště plná už od rána a během celého dopoledne.

Cizinci už také jezdí, potkáte tu například Ukrajince, Holanďany nebo Poláky. A není ani neobvyklé, když narazíte třeba na Izraelce. Ti sem přijíždějí autobusy se svými průvodci poměrně často.

Spustit audio

Související