Pokud ode mne něco chcete, přispějte na státní dluh, vzkázal Zeman podnikatelům

25. září 2013

Přispějte na umoření státního dluhu, a můžete se mnou na zahraniční cesty. To je nejnovější vzkaz prezidenta Miloše Zemana živnostníkům. Prezident o svém názoru píše na sociálních sítích Facebook a Twitter.

Nejnovější vzkaz prezidenta Miloše Zemana vyvolal na sociálních sítích rozruch. Prezident si u příležitosti setkání s pravidelnými přispěvovateli do Nadačního fondu na splácení státního dluhu rýpl do ostatních podnikatelů.

„Až budou chodit různí lidé a budou říkat - já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise, nebo já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil - v tomto případě přistoupím k vydírání, protože státní dluh je nás všech, ne jen dolních 10 000 000,“ píše na Facebooku prezident.

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové to ale nebude hlavní podmínka. „Je to jeden návrh, který pan prezident bude podnikatelské sféře předkládat. Jakým způsobem se podnikatelé zachovají, je na nich. Pan prezident už několikrát řekl, že do misí bere podnikatele, kteří mají možnost uzavřít zakázky a kteří mají prosperující české firmy. Takže to bude zásadní,“ vysvětlila.

Zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová míní, že prezident bude svoji myšlenku firmám jen těžko vysvětlovat. „Vzhledem k tomu, že se podnikatelé nepodíleli na vzniku státního dluhu nebo aspoň ne většina z nich, bude asi dost obtížné vysvětlovat, aby se podíleli na tom, aby se dluh zmenšoval,“ naznačila.

Vzkaz prezidenta republiky podnikatelům označila Kuchtová za zajímavou myšlenku. Podle ní je to určitý druh filantropie, který prezident provádí. „A možná by byl rád, kdyby ho prováděly i firmy. Ale trošku není v souladu s hlavním smyslem podnikatelských misí, kterým je podpora exportu českých firem, ekonomická diplomacie. Takže tam se obávám, že se to nesetká s příliš velkým ohlasem mezi firmami,“ uvedla.

Upřesnila, že firmy si veškeré náklady spojené s cestou hradí. „A podpora, kterou jsme doteď měli v případě cest s prezidentem či vládními představiteli, tedy, že podnikatelé nemuseli hradit přepravu, byla chápána jako vstřícný krok státu a podpora exportu. A pokud to tak nebude a náklady budou vyšší, tak to samozřejmě bude chápáno ne zrovna pozitivně,“ dodala.

Kuchtová připomněla, že zájem ze strany podnikatelů o zahraniční obchodní cesty ve spolupráci s Pražským hradem je velký. „Teď se připravují dvě cesty, o které je mimořádný zájem, Izrael a Ukrajina,“ přiblížila.

Prezident na sociálních sítích

Na Facebooku si prezidentovy stránky oblíbilo přes 13 tisíc uživatelů. Zeman přispívá pravidelně, z každé podle něj důležité události. Například z výstavy Země živitelka, z Baťova institutu, lze tam najít i oficiální zprávu o jeho zdravotním stavu.

V drtivé většině nechybějí u událostí fotografie. A veškeré dění na Facebooku pak kopírují tweety na Twitteru. Včetně posledního vzkazu podnikatelům.

Na Twitteru aktivně sleduje profil prezidenta republiky Miloše Zemana přes 2300 uživatelů.

autoři: nib , bre
Spustit audio