Podnikatel Starka nedostane půlmiliardové odškodné. Soudit se kvůli tomu nehodlá

17. únor 2014

Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádost vlivného podnikatele Jaroslava Starky o stamilionové odškodné. Starka po státu požadoval půl miliardy za neprokázané obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Miroslava Konvaliny je už ale celá věc promlčená.

Prezidenta příbramského fotbalového klubu Jaroslava Starku zadržela policie v roce 2006 za poměrně dramatických okolností na dálnici u Mníšku pod Brdy. Kriminalisté ho pak obvinili z podílu na únosu Lamberta Krejčíře, otce uprchlého Radovana.

Tělo Krejčíře staršího se ale nikdy nenašlo, a tak detektivové museli stíhání Starky před dvěma lety zastavit. Starka následně žádal odškodnění, ministerstvo spravedlnosti ho ale už podruhé zamítlo. Podle mluvčího ministerstva Miroslava Konvaliny úřad na konci ledna Starkovi sdělil, že nároku nelze vyhovět.

„My setrváváme na závěru o promlčení toho daného nároku. Ohledně požadavku na náhradu škody na zdraví nelze věc projednat, protože žadatel dosud neudělil souhlas s nahlížením do zdravotní dokumentace, a jeho tvrzení tak nemůžeme ověřit,“ uvedl Konvalina.

Starkův advokát Julius Kramarič Radiožurnálu řekl, že jeho klient už žádnou další žádost dávat nebude. Vzdát to ale nechce Starkův známý Vlastimil Spěvák, který byl rovněž mezi obviněnými.

Spěvák sice od ministerstva dostal odškodnění přes 900 tisíc, ale žádal mnohem více, a tak se s ministerstvem soudí. „Zatím nebylo nařízeno jednání a předpokládáme, že budeme provádět velmi tvrdé dokazování.“

Obecně stát loni vyplatil odškodnění za nejrůznější neodůvodněná trestní stíhání v celkové výši téměř 75 milionů korun.

autoři: jbe , mch
Spustit audio