Podle televize NBC může útok na Sýrii přijít už ve čtvrtek, trvat má tři dny

28. srpen 2013
Zprávy

Rozhodnutí o případném útoku Spojených států na Sýrii ještě nepadlo. Washington čeká na důkazy o tom, kdo stojí za údajným nasazením chemických zbraní v Damašku. Americká televize NBC News s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že armáda má detailně rozpracované plány na první tři dny odvety, která možná začne už ve čtvrtek. Spekuluje se o útoku řízenými střelami s plochou dráhou letu.

Přípravy na odvetu jsou podle televize NBC News v pokročilém stadiu. Její analytici tvrdí, že útok bude s největší pravděpodobností veden z torpédoborců. Ty jsou údajně připraveny k akci ve Středozemním moři.

„Nic není ještě rozhodnuto, ve vztahu k Sýrii máme více variant," upozorňuje Bílý dům.

Syrská opozice tvrdí, že režim před týdnem útočil raketami s otravnou látkou. Damašek to popírá. Američané a jejich spojenci se snaží získat co nejširší podporu pro případný vojenský zásah proti Sýrii.

Británie dnes předloží Radě bezpečnosti OSN rezoluci odsuzující chemický útok v Sýrii a vyžádá si povolení k ochraně civilistů. Oznámil to premiér David Cameron. Pokud rezoluce v radě projde, může to otevřít cestu pro připravovanou vojenskou intervenci.

Čtěte také

"Případná akce by měla být legální, přiměřená, měla by zastrašit a oslabit schopnost budoucího použití chemických zbraní,“ řekl Cameron.

Očekává se ale, že Rusko a Čína jako stálí členové rady použijí právo veta, protože s bombardováním Sýrie nesouhlasí. Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí dnes varoval, že americká vojenská operace by znamenala pohromu pro celý region.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle už vyzval všechny členy Rady bezpečnosti, jmenovitě Rusko, aby navrhovanou rezoluci podpořili. Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii, Lachdar Brahímí, mezitím řekl, že případné americké vojenské akci musí předcházet souhlas Rady bezpečnosti.

„Myslím, že mezinárodní právo je v tomhle ohledu jasné. Podle mezinárodního práva musí vojenský zásah předem schválit Rada bezpečnosti. Tak to říká mezinárodní právo. Samozřejmě vím, že prezident Obama a americká vláda nebudou jednat impulzivně. Nevím, jak se rozhodnou. Ale mezinárodní právo hovoří jasně," prohlásil Brahímí.

Inspektoři OSN znovu v Sýrii zkoumají místo údajného chemického útoku. Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí v Ženevě řekl, že OSN prý má důkazy o použití chemických látek v Sýrii, nemá však důkaz o tom, že je použila syrská vláda.

Bílý dům uvedl, že případná akce nebude mít za cíl svržení syrského prezidenta Bašára Asada. Má jít výhradně o odvetu, která má zabránit dalším možným chemickým útokům.

Čtěte také

„Mluví se o útoku na jeden až dva dny za použití střel s plochou dráhou letu, který ale nezabrání syrskému režimu v tom, aby zbraně použil znovu. Nemluví se o tom, že je zničí všechny a že pokud budou použity znovu, tak znovu bude takový útok. Je to spíše takové gesto a je otázka, čemu se tím prospěje,“ zamýšlí se analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart.

Západ by podle ředitele Občanského institutu Romana Jocha neměl v syrské občanské válce intervenovat na žádné ze stran: „Žádná z těch stran není vyloženě přátelská vůči nám, nejsou to naši spojenci.“

Zároveň je podle Jocha žádoucí, aby v mezinárodních vztazích existovalo tabu proti použití chemických zbraní:

„A to velice silné tabu proti použití chemických zbraní, ať už ve válce nebo proti civilnímu obyvatelstvu. Kdyby nyní jednomu režimu prošlo používání chemických zbraní, tak by to povzbudilo všemožné vládce tyto zbraně běžně používat. Pokud se nemýlím, tak smyslem nemá být ani tak ovlivnit výsledek syrské občanské války, jako spíše z hlediska mezinárodního řádu odradit potenciální uživatele chemických zbraní od jejich používání.“

autoři: hbe , ves , Michaela Vydrová
Spustit audio