Podle nového posudku EIA průmyslová zóna v Plzni-Liticích životní prostředí neovlivní

13. březen 2018

Plzeňský kraj vydal na zónu nový posudek EIA. Znovu tak potvrdil, že plánovaná průmyslová oblast v Plzni-Liticích významný vliv na životní prostředí nemá. Proti výstavbě protestují občanské spolky. Lidé se bojí nárůstu provozu a přílivu zahraničních dělníků.

Krajský úřad v Plzni opakovaným rozhodnutím potvrdil, že plánovaná průmyslová zóna v Plzni-Liticích nemá významný vliv na životní prostředí. Zhruba 13 hektarový park odmítají občanské spolky městské části, které se proti verdiktu opět odvolaly u ministerstva životního prostředí, jak potvrdil vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

Kraj loni došel k závěru, že projekt nemá významný vliv na životní prostředí a uzavřel své řízení tím, že stačí takzvaná "malá EIA", tedy zjišťovací řízení. Ministerstvo životního prostředí ale verdikt zrušilo na podnět občanů. Ti totiž tvrdili, že kraj nedostatečně odůvodnil, že vlivy stavby jsou malé. Investor proti tomu podal rozklad a ministr poté vrátil věc krajskému úřadu, aby připravovanou stavbu lépe zhodnotil.

Krajský úřad v Plzni opravil rozhodnutí podle námitek ministerstva životního prostředí, které loni jeho původní rozhodnutí zrušilo. Občanské spolky se znovu odvolaly.

„Odvolací řízení teď probíhá, řeší ho ministerstvo životního prostředí. Pokud bude mít pocit, že jsou tam vady, tak to mohou zrušit s právním názorem a vrátit zpět k novému projednání,“ popsal vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

Místní se obávají nárůstu dopravy i dělníků z ciziny

Podle zástupců občanských spolků velké haly zcela změní venkovský ráz Litic, zvýší dopravu a přivedou stovky zahraničních dělníků. Pokud teď ministerstvo životního prostředí nový závěr zjišťovacího řízení potvrdí, proces EIA skončí. Ministerstvo by mělo rozhodnout do šedesáti dnů.

Investorem zóny je česká firma Accolade. V Liticích plánuje výstavbu až čtrnáct metrů vysokých výrobních a skladovacích hal na 5,5 hektarech. Zatím investor nezveřejnil, komu je chce pronajmout. Podle mluvčího Jiřího Sochora má projekt souhlas všech dotčených orgánů, navíc územní plán Plzně už deset let počítá s industriální zónou u silnice I/27 Plzeň – Klatovy. Litičtí ale tvrdí, že mu stavba odporuje.

Firma má postavit okružní křižovatku pro napojení zóny. K tomu potřebuje od města pronajmout pozemky. Proti tomu a za zmenšení hal na polovinu podepsaly stovky občanů petici a pohrozily referendem o odtržení Litic od Plzně. Plzeňští radní loni v září uvedli, že nájemní smlouvu uzavřou jen tehdy, pokud Accolade získá od kraje rozhodnutí, že stavba negativně neovlivní životní prostředí. Firma Accolade teď musí čekat na rozhodnutí ministerstva životního prostředí. Až když bude ukončeno posuzování vlivu na životní prostředí, může žádat o územní rozhodnutí.

autor: sch | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související