Podivuhodný snový svět Jana Švankmajera a Evy Švankmajerové se právě proplétá kutnohorským GASKem

5. březen 2024

Letošní devadesátník, surrealista Jan Švankmajer, se už před lety svými mnoha cenami ověnčenými animovanými filmy zařadil mezi významné tvůrce světové kinematografie. Ale tvůrčích oblastí, do kterých zasáhl, je mnohem víc – ať už se jedná o jeho podivuhodné koláže, grafiky, objekty, knižní ilustrace, medijní kresby, taktilní experimenty či literární tvorbu.

V jeho stínu tak trochu neprávem zůstávala jeho žena – malířka, scénografka, prozaička a významná představitelka surrealismu – Eva Švankmajerová, která zemřela v roce 2005. S pracemi obou autorů se můžeme setkat na právě otevřené výstavě DISEGNO INTERNO, kterou Jan Švankmajer autorsky připravil ve spolupráci s kurátorem Richardem Drurym v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře. Pro Mozaiku tam natáčel a s Janem Švankmajerem mluvil Karel Oujezdský.

Právě otevřenou výstavu EVA ŠVANKMAJEROVÁ, JAN ŠVANKMAJER  /  DISEGNO INTERNO si můžete v Galerii Středočeského kraje GASK v bývalé jezuitské koleji v Kutné Hoře prohlédnout až do 4. srpna. K výstavě je připraven bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, výtvarných dílen, přednášek  a filmových projekcí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.