Poděkování za záchranu: Strojvedoucí Jaroslav Fejt zabránil tragickým následkům při střetu vlaku s nákladním autem ve Stráži nad Nisou

19. červenec 2023 15:38

Liberecký kraj 19. července 2023 ocenil strojvedoucího Jaroslav Fejta za záchranu životů při nehodě ve Stráži nad Nisou.

Ve zlomku vteřiny nevěříte, že tam vjíždí, v dalším si říkáte, že tam vlastně nechcete zůstat…
Jaroslav Fejt, strojvedoucí

Čtěte také

21. června 2023 odpoledne strojvedoucí Jaroslav Fejt rychle reagoval na nákladní vůz převážející bagr, který vjel na přejezdu vlaku do cesty. Bez jeho zásahu mohly být následky nehody tragické. Vlakem jelo 65 lidí, včetně školáků, při střetu se jich 21 zranilo. Jaroslav Fejt ale cestující stihl na náraz dopředu upozornit.

„V prvním zlomku vteřiny nevěříte, že tam ten kolos vjíždí, a ve druhém zlomku vteřiny si říkáte, že tam vlastně nechcete zůstat. Takže uděláte všechno, co je potřeba a utíkáte pryč,“ zavzpomínal na nehodu Jaroslav Fejt.

Díky rychlému zatažení brzdy a upozornění cestujících přispěl k tomu, že se nehoda obešla bez tragických následků. Za záchranu lidských životů dostal poděkování od krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS.

„Vždy, když někdo jedná spontánně, rychle a správně, je dobré, aby byl nakonec vyzdvižen, poděkováno mu bylo, a abychom mohli říct. Je to někdo, kdo zachránil lidský život,“ uvedl radní.

Podle Fejta je takové chování strojvedoucího přirozené. „My jezdíme na trenažer a je to v rámci praxe, už je to podvědomé. To tam prostě přijde samo, i to zahoukání, a ta reakce toho úniku. To vám naběhne během pár mikrovteřin,“ řekl.

Vlak jel v době těsně před nehodu rychlostí vyšší než sedmdesát kilometrů v hodině a brzdná dráha byla asi 700 metrů. Podle mluvčího krajské záchranné služby Michaela Georgieva jsou dopravní nehody na železničních přejezdech časté. „Nestávají se naštěstí takto dramaticky, že by došlo ke střetu osobního vlaku s nákladním vozem,“ dodal.

„Řidiči jsou, jak bych to řekl, nepoučitelní. Protože to se děje dnes a denně. Týden potom tam zase kolegovi projela bílá dodávka, asi čtyřicet metrů před mašinou. Takže je to nekonečný příběh. Každý to má ve svém svědomí, každý se nad tím musí zamyslet,“ přidal ještě zkušenost ze strojvůdcovské kabiny Jaroslav Fejt.

Podle statistik drážní inspekce střetů na přejezdech v roce 2023 přibylo. Za první pololetí se při nich zranilo dvakrát více lidí než v roce 2022 a nehoda ve Stráži nad Nisou si zatím vyžádala zraněných nejvíce. Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zatím nikoho neobvinila.

autoři: Matěj Klimša , Eliška Marinská , reČRoL
Spustit audio

Související