Po pádu laviny uvízlo v Himálaji 7 Čechů. O desítkách turistů zatím informace chybí

17. říjen 2014

Záchranáři v Nepálu stále hledají turisty, které zastihla prudká sněhová bouře při horském výšlapu v oblasti Annapurny. Laviny a náhlé ochlazení tam nepřežilo nejméně 29 lidí z několika zemí. Mezi turisty v oblasti byli i Češi. Některé už se podařilo kontaktovat, o desítkách dalších lidí v Nepálu však české úřady stále nemají přehled.

Během dneška se díky lepšímu počasí dostaly vrtulníky do nejvyššího bodu oblíbené turistické stezky, průsmyku Thorung La, odkud vysvobodily asi 40 lidí, o asi padesáti dalších záchranáři vědí, že jsou v pořádku v jedné vesnici zablokované sněhem.

Na záchranu čeká i sedm Čechů, kteří po pádu laviny uvízli v regionu Dolpa, který je asi 50 kilometrů daleko od nejpostiženější oblasti kolem osmitisícové Annapurny. Skupina se nachází ve výšce 4300 metrů. Jedná se o klienty cestovní kanceláře Livingstone a jejího majitele.

„Nemají sice žádná zranění, ale jsou podchlazení a nejsou schopní se bez pomoci dostat pryč, takže pro ně vysíláme helikoptéry, které by je měly převézt do nemocnice v Káthmándú,“ uvedl dnes Vlastimil Divoký, mluvčí pojišťovny ERV, u níž byli tito turisté pojištěni.

Podle něj by dva vrtulníky měly české turisty odvézt kolem zítřejších sedmi hodin ráno SEČ. Cestovní kancelář Livingstone má v Nepálu i dalších 14 klientů. Ti jsou v pořádku mimo postiženou oblast.

Zatímco pokračují záchranné práce, české úřady se snaží prověřit, zda v oblasti nebyli i další Češi. Informace shánějí od cestovních agentur, od hotelů v oblasti i od příbuzných lidí, kteří do Nepálu cestovali – za vysokohorskou turistikou tam ročně vyrazí několik stovek Čechů.


Ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné turistů v Nepálu krizovou nonstop telefonní linku na čísle +91 99 10 999 460.

„Momentálně evidujeme v Nepálu přes 120 Čechů,,“ uvedl český velvyslanec v indickém Dillí Miloslav Stašek.

V podvečer úřady neměly informace o 63 z nich, lepší počasí by však podle Staška mohlo přispět k tomu, že se informace budou zpřesňovat. „Očekáváme, že během víkendu by se moha najít většina českých občanů,“ dodal Stašek.

Celá cesta masivem Annapurna je dlouhá přes dvě stě kilometrů a návštěvníkům nabízí za slunečného počasí nádherné výhledy. V případě náhlé nepřízně počasí se mohou lidé uchýlit do provizorních horských chat, takzvaných lodží, i když úplně na ně zřejmě spoléhat nelze.

Čtěte také

„Čím výš, tím je těch lodží méně a méně. Samozřejmě schovat se tam dá, ale spíš je důležité sledovat vývoj počasí a zhodnotit si situaci a zkusit se rozhodnout třeba nepostupovat výš, nebo dokonce začít sestupovat,“ popsal horolezec Josef Šimůnek, který se z regionu vrátil krátce před příchodem sněhové bouře.

Právě teď je v Himálaji vrchol turistické sezóny. Počasí bývá v tuto dobu slunečné a stabilní, tento týden se však v regionu nepříznivě projevil tajfun Hudhud, který udeřil na pobřeží Indie. Do hor přinesl výrazné ochlazení a sněhovou kalamitu. Trekové stezky jsou teď kvůli tomu zablokované mokrým sněhem.

autoři: ČRo , jpr , rok , kov
Spustit audio