Po konci aktivní kariéry nemohl Ivan Sova deset let kolo ani vidět. Teď organizuje cyklistické závody

15. listopad 2023

Přesně před padesáti lety se začal psát příběh dnes čáslavského cyklistického nadšence Ivana Sovy. Ze závodníka se postupem času stal trenér, rozhodčí a také organizátor závodů. Těch cyklokrosových i v případě horských kol. O tom všem si s ním povídal reportér Pavel Petr.

„Můj první trenér byl můj tatínek a jsem mu za to vděčný. Měl jsem zdravotní problémy s dýcháním, takže díky kolu se mi zlepšila hodnota plicní ventilace, což překvapilo i doktory. Ti mi totiž tenkrát sport zakázali. Kariéru jsem ukončil v nějakých osmnácti letech po takový nešťastný bouračce, kdy jsem zjistil, že už to nějak není ono,“ vzpomíná na svoji aktivní sportovní kariéru Ivan Sova.

Ivan Sova

Dnes tehdejšího rozhodnutí lituje, ale takový je prý život. Ten cyklistický mu přinesl například titul přeborníka Středočeského kraje nebo bronz z cyklokrosového Mistrovství republiky. Slušně si vedl po skončení kariéry i na silnici. Nakonec uběhlo deset let od okamžiku, kdy se znovu začal cyklistice věnovat.

„Kolo jsem nemohl ani vidět, nic jsem nesledoval a na závody nejezdil. Svým způsobem jsem se vnitřně styděl za to, že jsem odešel. Pak jsem se vrátil, a zjistil jsem, že mě lidi poznávají a zdraví.“

Cyklistika pro Ivana Sovu zůstala srdeční záležitostí, pokračoval tedy jako trenér i organizátor závodů. Všechno ale za sebou rozhodně nemá. Před ním je v roli hlavního organizátora pohárový cyklokrosový závod v Čáslavi, a to už 25. listopadu.

Poslechněte si celý příběh cyklistického nadšence v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio