Plzeňští studenti designu vyrobí ptačí dům

7. listopad 2019 11:35

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni pracují na unikátním projektu. Vymýšlí a navrhují ptačí budky, které budou součástí tzv. ptačích domů. Na jejich přípravě pracují společně s vedoucím záchranné stanice v Plzni Karlem Makoněm.

Studenti už konzultovali své první návrhy. Zjišťovali si životní podmínky a potřeby jednotlivých ptačích druhů,“ říká vedoucí Ateliéru designu Jan Korabečný.

Spolupráce vznikla, když minulý rok student Tomáš Starý navrhl netopýří hnízdo. Návrh proběhl médii a Karel Makoň studenty sám kontaktoval a projevil zájem o spolupráci. Studenti teď navrhují ptačí dům složený z několika různých budek. Jiné obydlí totiž potřebují sýkorky, jinak musí vypadat třeba budka pro vrabce.

Studenti si život ptáků pečlivě nastudovali

Student Ondřej Draša navrhuje budku pro jiřičky. „Je to taková otevřená budka. Ony si spíš to svoje hnízdo samy postaví. Dočetl jsem se, že zavřené prostory nemají jiřičky rády,“ vysvětluje Ondřej. Studentka Hana se zase zabývá možnou podobou ptačího obydlí pro sýkorky. „Já jsem vymýšlela budku takového tvaru, aby po ní dobře stékala dešťová voda do mističky. Jedná se tedy o takové vejce, které má vespodu umístěnou misku,“ popisuje Hanka.

„Studenti si nastudovali nějaké věci dopředu, byli velmi dobře připraveni a jenom jsme společně ladili, na co je třeba si dávat pozor a jak bychom měli pokračovat dál. Já nejsem designér a ne všichni studenti jsou ornitologové. Cílem dnešní schůzky tedy bylo propojit realitu a říci si jaké nároky na život vlastně ptáci mají,“ dodává Karel Makoň.

Na přípravu návrhu mají studenti ještě měsíc. Poté už začnou vyrábět prototypy ptačích budek. Konzultace s Karlem Makoněm budou samozřejmě pokračovat.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio