Plzeňský kraj navazuje spolupráci s Čínou

6. květen 2015

Hned několik čínských investorů z partnerské provincie Če-ťiang vstoupí ještě letos do průmyslových zón Plzeňského kraje. O výměnné pobyty studentů mají zájem i vysoké školy.

Smlouvy pro investory z dálného východu už připravuje agentura pro zahraniční investice CzechInvest. Zájem o investice v Plzeňském kraji podpořilo hlavně podnikatelské fórum, kam loni v květnu přijelo 140 firem z Číny. Poté s nimi navázala jednání agentura Czechinvest, která se spojila také s krajskými kancelářemi na podporu podnikání. Ty Plzeňský kraj už minulý měsíc otevřel v Číně i v Plzni.

Partnerská čínská provincie Če-ťiang má 60 milionů obyvatel, je v ní několik měst s více než pěti miliony lidí a sídlí tam jedny z největších firem v Číně. Podle odhadů kraje tak tento region nabízí velmi široké pole ke spolupráci. Číňané už podle všeho mají na západě Čech přímo vytipované konkrétní průmyslové zóny.

Zájem o výměnu studentů i profesorů navíc mají také vysoké školy. Vztahy kraje s Čínou se tak zřejmě brzy dočkají značného oživení. Navázání kontaktů a zajištění smluv má v režii čistě agentura Czechinvest. Pomáhá jí v tom Plzeňský kraj, který také nabízí infrastrukturu a dopravní obslužnost.

autor: sch
Spustit audio