Plzeňanům se otevírá dříve zchátralý hřbitov U Všech svatých na Roudné

4. duben 2018

Významné plzeňské osobnosti odpočívají i na hřbitově U Všech svatých v městské části Roudná. Zchátralé pohřebiště se díky místním aktivistům a městu Plzeň dočkalo částečné obnovy. Od 4. dubna bude areál přístupný veřejnosti.

Na hřbitovy nechodí jen pozůstalí. Někdy je navštěvují i turisté, zvláště pokud tam odpočívají významné osobnosti. Mezi takové hřbitovy patří ten U Všech svatých, který obklopuje stejnojmenný kostel v plzeňské částí Roudná. Na hřbitově se už přes 100 let nepohřbívá, postupně zchátral a hrozila mu likvidace. To se ale nestalo. Opravy se dočkal kostel a obnovou prochází i hřbitov. Teď město Plzeň historické pohřebiště zpřístupní veřejnosti.

„Je to tady moc pěkné, hezky připravené už pro první návštěvníky, protože od dubna je hřbitov přístupný pro veřejnost," pochvalovala si Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města Plzně.

Celý areál hřbitova má na starost Správa veřejného statku města Plzně. O vlastní hřbitov se stará oddělení zeleně. Kostel má ve vlastnictví římskokatolická církev. Pravidelně se tady schází skupina aktivistů, která už dlouhá léta o hřbitov pomáhá pečovat. Od roku 1974 se zásluhou lidí z dobrovolného spolku prostor hřbitova začal vracet do své původní podoby včetně kostela Všech svatých. Dnes jsou tu stále ještě ruiny náhrobků, kdysi ale bývalo toto pohřebiště plně využíváno.

„Ten hřbitov byl úplně plný. V roce 1902 se rozhodlo, že bude pohřbívání ukončeno v omezené míře. Do těch původních hrobek se pohřbívalo ještě do roku 1911, ale potom bylo pohřbívání tady ukončeno úplně," vysvětlila Irena Tolarová.

Hřbitov na Roudné ukrývá hroby známých Plzeňanů

Mezi lidmi pohřbenými v Plzni na Roudné na hřbitově U Všech svatých je také několik významných Plzeňanů a jejich rodin. Lidé tam mohou vidět například hrobku rodiny Emanuela Klotze. Ten je mimo jiné autorem architektonického návrhu plzeňské synagogy, brány Měšťanského pivovaru a Císařského sálu v areálu někdejších lochotínských lázní. Rodina vlastnila v Plzni cihelny a stavební firmu.

„Hrobka je cihlová, pan Klotz si ji sám navrhl. A kromě rodiny Klotzových tu můžeme vidět například náhrobek rodiny Mikoleckých, k nimž patřil pan inženýr Jindřich Mikolecký, který byl ředitelem strojíren Škodových. Po něm je pojmenován nedaleký vrch Mikulka," doplnila Irena Tolarová.

Hřbitov U Všech svatých byl neudržovaný od roku 1963, a byl tak zcela zarostlý náletovou zelení apod. V té době bylo také rozhodnuto, že bude zrušen a náhrobky a hrobky budou využity jako stavební materiál. Po celou dobu byl také terčem řádění vandalů. Během posledních let se v areálu hřbitova hodně věcí změnilo.

„Proto tady v té části byla velikánská hromada shrnutých náhrobků. Tam se začalo s tou tehdy rozhodnutou likvidací, takže to jsme postupně navrátili zpět. Byly opraveny některé hrobky významných Plzeňanů," popsala Irena Tolarová.

Navštívit hřbitov je nově možné vždy jeden den v měsíci

Už od roku 2001 se postupně a po částech rekonstruuje také ohradní zeď hřbitova. Opravou prošel i centrální litinový kříž s Kristem. Návštěvníci nově ocení také upravené cesty vysypané štěrkem a lavičky, na kterých je možné posedět a relaxovat.

„Ze hřbitova Všech Svatých je za pěkného počasí krásný pohled na Plzeň a na hrad Radyně," upozornila Irena Tolarová.

Nově bude hřbitov veřejnosti přístupný od dubna do října, vždy první středu v měsíci od 9:00 do 18:00. Lidé ho mohou navštívit také během Víkendu otevřených zahrad, který připadá na druhý víkend v červnu, tedy na 9. a 10. června.

Spustit audio