Plzeň se ve 2. předkole Ligy mistrů utká s Željezničarem Sarajevo

24. červen 2013

Fotbalisté Plzně už znají svého soupeře pro druhé předkolo Ligy mistrů. Svou cestu za vysněným postupem do milionářské soutěže zahájí v polovině července doma proti Željezničaru Sarajevo, týden poté odehrají na stadionu soupeře odvetu.

Kromě sarajevského celku mohla Plzeň, která byla mezi nasazenými týmy, narazit také na Vardar Skopje, Sutjesku Nikšič z Černé Hory, albánský klub Skënderbeu Korcë nebo na mistra Malty Birkirkaru.

Možné soupeře zveřejnila UEFA až dnes, a do určité míry Viktorii potěšili.

"My jsme si nepřáli bulharského a maďarského mistra, nechtělo se nám letět do Kazachstánu. Takže z tohoto pohledu si myslím, je to taková zlatá střední cesta," prohlásil plzeňský trenér Pavel Vrba.

Željezničar je nejtěžší možnou variantou, kterou mohla Plzeň z pěti možných soupeřů dostat. V posledních dvou letech opanoval nejvyšší bosenskou ligu. Právě z tohoto klubu vzešel obrovský bosenský fotbalový talent Edin Džeko.

"Nechci teď vůbec řešit, jestli byl los špatný nebo dobrý. Samozřejmě chceme postoupit do skupiny a je celkem jedno, na jakého soupeře narazíme," poznamenal Pavel Vrba.

Plzeň bude druhé předkolo začínat ve Štruncových sadech. "Říká se, že je výhoda hrát první zápas venku, ale záleží na konkrétním zápase. Nemůže se říct, že je to nějaké pravidlo. Když se nám podáří dobrý výsledek doma, tak to bude perfektní," myslí si posila Viktorie Tomáš Hořava.

V roce 2004 trénoval právě Željezničar český kouč Jiří Plíšek, který tak zná bosenské prostředí velmi dobře.

"Plzeň má velmi dobré jméno. Pro Željezničar - jako klub - a pro všechny hráče bude tohle utkání obrovskou motivací na sebe upozornit. Takže do okamžiku, kdy budou cítit, že mají šanci uhrát dobrý výsledek, případně postoupit a hrát na nějaké překvapení, tak to nebude vůbec jednoduchý soupeř," prorokuje Plíšek.

Rozlosována dnes byla také Evropská liga. Sparta se v jejím 2. předkole utká se švédským Häckenem.

"Všichni jsme rádi, že se vyhneme dlouhému cestování na východ, v tomhle je pozitivum. K losu přistupujeme s veškerým respektem, ale pořád je pro nás jasnou prioritou postoupit dál," konstatuje gólman Sparty Tomáš Vaclík.

Liberec pak narazí buď na FC Tiraspol nebo Skonto Riga. První zápasy se hrají 18. července, oba české týmy je zřejmě odehrají na půdě soupeřů. Odveta na domácím trávníku je bude čekat týden poté.

autoři: tej , mva
Spustit audio