Plíseň na zdech

4. únor 2002

Častý problém, zejména u starších domů, je plíseň, která se objevuje na stěnách. Nejen že kazí vzhled místností, ale také může přinést obvytelům domu i zdravotní problémy. Aleš Heřmánek zjišťoval, co se dá s plísní na stěnách dělat.

Jednou z hlavních příčin plísní je nedostatečné zateplení venkovních zdí, ze kterých se málo odvětrávají vodní páry. Vhodným prostředím pro plísně jsou i běžné hlinkové nátěry na stěnách, které většina z nás používá. U starých bytů připadá v úvahu i změna používání jednotlivých místností, které byly původně navrženy pro jiný účel. Podle stavebního experta, inženýra Ladislava Bukovského, je třeba bránit se plísním se už před jejich vznikem.

ing. Ladislav Bukovský: Pokud máme prostory, kde je riziko vzniku plísní, mělo by se zajistit pokud možno rovnoměrné trvalé vytápění a po každé činnosti, kdy vzniká vlhkost, prostory řádně vyvětrat.

Důležité je také nepoužívat hlinkové nátěry stěn, které vznik plísní podporují.

ing. Ladislav Bukovský: Vhodnější nátěr pro místa, kde je riziko vzniku plísní, je klasické vybílení vápnem nebo nátěrové hmoty na bázi cementu nebo silikátové nátěrové hmoty, které obsahují minimální množství organických pojiv.

Jestliže chceme, aby i tento speciální nátěr dobře kryl, musíme si ale trochu připlatit.

ing. Ladislav Bukovský: Na trhu jsou kvalitní nátěry, ale v některých případech bývají dražší. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že plísně mají velice negativní vliv na zdraví člověka.

Může se ale stát, že přes všechna tato opatření plísně bují dál.

ing. Ladislav Bukovský: Pak nezbývá nic jiného, než změnit režim užívání bytu, to znamená zvýšit teplotu, odstavit skříně od chladných zdí, aby byl povrch zdi lépe vytápěný, odstranit závěsy a podobně. Další možností je dodatečná tepelná izolace vnějšího pláště, ta je ale velice nákladná.

Naopak vnitřní izolace nejsou ve většině případů příliš účinné.

ing. Ladislav Bukovský: Jsou funkční v ploše, ale v místech, kde navazují na stropy, podlahy a stěny, se vytváří výrazný tepelný most, kde je velmi vysoká pravděpodobost růstu plísní. V extrémních podmínkách dochází k vytékání vody za takovouto izolací a k rozvoji dřevokazných hub v dřevěných podlahách.

autor: alh
Spustit audio