Plány na stavbu cyklostezky podél řeky Ostravice naráží v Bašce na odpor některých obyvatel

21. duben 2024 12:46

Někteří lidé v Bašce na Frýdecko-Místecku odmítají plány na stavbu cyklostezky. Ta má vést lesem po břehu řeky Ostravice. Po současné vyšlapané pěšině tamní obyvatelé chodí na procházky nebo venčí psy. Taky se jim nelíbí, že stezka by vedla pár metrů od přírodních peřejí.

Libor Kotek ukazuje místo, kam se místní chodí v létě koupat – jedny z posledních přírodních peřejí na řece Ostravici. Pěšina se má za pár let proměnit na cyklotrasu, která spojí Ostravu s Beskydami. Budování prvního úseku by mělo začít na přelomu roku. Druhá část trasy čeká na stavební povolení.

Problémy jsou u posledního úseku, kde se obec stále nedohodla s majiteli pozemků, přes které by stezka vedla. „Myslím, že u nich panuje obava – a z velké části oprávněná, že to místo, které doteď bylo klidovou zónou, tou klidovou zónou přestane být, protože ten cyklistický provoz tam bude,“ říká nezávislý starosta Bašky Tomáš Břežek.

Bez dohody s majiteli obec nemůže začít projektovat poslední úsek. Proto požádala Moravskoslezský kraj o prodloužení termínu dokončení projektu v rámci dotačního programu na podporu cykloturistiky. A to o dva roky.

V žádosti o prodloužení termínu se píše i o případném vyvlastňovacím řízení. „Rádi bychom se tomu vyhli, protože vždy je lepší, když se ty dvě strany dohodnou. Takže to je až ten krajní prostředek, ke kterému, doufám, nebudeme muset přistoupit,“ dodává starosta s tím, že s majiteli dotčených pozemků bude obec nadále jednat.

Spustit audio