Pláčeme, ale nebojíme se. Francouzi se vzpamatovávají z největších útoků od konce války

15. listopad 2015

Modlitby za Paříž, svíčky, květiny. Pařížané oplakávají oběti pátečních teroristických útoků, v centru francouzské metropole mezitím stále platí přísná bezpečnostní opatření a radnice lidi vyzvala, aby pokud možno nevycházeli z domovů. V zemi platí výjimečný stav a prezident François Hollande také vyhlásil třídenní státní smutek. Atentáty označil za akt války. K zabití nejméně 129 lidí se přihlásil takzvaný Islámský stát.

„Pařížané zapalují svíčky u pomníku na náměstí Republiky. Jsou tady lidé starší i mladší, často rodiče s dětmi. Nejsou jich tisíce, spíš stovky. Chvilku postojí, potom jdou dál a přijdou další,“ popsal z centra francouzské metropole zvláštní zpravodaj Vít Pohanka.

Francouzi spontánně vyjadřují smutek nad smrtí nevinných obětí pátečních útoků po celé zemi. V samotné Paříži teroristické atentáty vyvolaly opravdu velkou vlnu solidarity.

„Dobrovolní dárci krve stojí v dlouhých frontách před nemocnicemi Georges Pompidou a Pitie Salpetriere. V některých kavárnách jsou k vidění cedulky upozorňující na to, že občerstvení je pro policisty a záchranáře zdarma,“ informoval z Paříže zpravodaj Jan Šmíd.

Francouzské úřady zatím potvrdily 129 obětí. Mezi mrtvými je mnoho mladých ve věku okolo 20 a 30 let, kteří byli převážně na koncertě v hale Bataclan.

Oběti nejsou jenom francouzské národnosti, zemřeli tam také občané Belgie, Španělska, Portugalska, Rumunska, Británie, Chile, Tuniska, Alžírska, Spojených států, Maroka, Mexika, Brazílie a Švédska.

Francouzská vláda zřídila webové stránky, kde mohou lidé registrovat jména pohřešovaných a informace o nich. Stránky jsou ale velmi často přetížené a těžko dostupné.

Čtěte také

Dva z pachatelů teroristických útoků v Paříži pocházeli ze Sýrie a do Francie se nejspíš dostali přes Řecko. Oznámila to řecká vláda. Ta prověřuje identitu dalších dvou mužů, které francouzští vyšetřovatelé hledají v souvislosti s atentáty.

Ze sedmi mrtvých útočníků byl nejméně jeden Francouz, policisté ho už identifikovali. U těla dalšího z nich našli egyptský pas. Francouzská policie už také podle mluvčí úřadu pařížského prokurátora zadržela příbuzné jednoho z teroristů.

Ve velké části světa se zvedla vlna solidarity s Francií. Celá řada monumentů se během soboty zabarvila podle francouzské trikolóry, například opera v australském Sydney, berlínská Braniborská brána, dominanty New Yorku nebo Toronta.

V Praze se francouzskými barvami rozsvítila petřínská rozhledna. Na mnoha místech pak lidé zapalovali svíčky a kladli květiny.

Francie se stala terčem násilných útoků
autoři: vpo , msk , znk
Spustit audio