Petr Šíma z pražského gymnázia Botičská učí moc rád a své nadšení přenáší i na studenty

24. srpen 2022, aktualizováno

Jeho hodiny rozhodně nejsou nuda - učitel Petr Šíma z pražského gymnázia Botičská se snaží probíranou látku studentům co nejvíc přiblížit a gymnazisty nadchnout. V hodinách biologie k tomu často používá nejrůznější pomůcky a taky živá zvířata. Za Petrem Šímou se mezi hady a ještěry vydala reportérka Lucie Korcová.

Hroznýš královský, želvy nebo leguán. To není pavilon plazů v zoologické zahradě, ale zookoutek gymnáziázia Botičská. Před 20 lety ho tady zakládal učitel biologie a chemie Petr Šíma a se svými studenty ho využívá dodnes.

"Měli by se učit tak, aby je to bavilo, aby věděli, k čemu to je. To je základ, když to mají s tím zážitkem, když si můžou všechno ošahat, tak se jim to daleko líp pamatuje a daleko víc vidí v té přírodě nějaký pravidelnosti zákonitosti," říká Petr Šíma.

To, že gymnazisty jeho hodiny baví, potvrdil i letošní ročník ceny Global Teacher Prize Czech Republic. Mezi nejinspirativnější učitele roku ho totiž nominovali právě studenti z jeho třídy, mezi nimi i Anežka:

"Ty jeho hodiny jsou vždycky interaktivní. Často nemáme jako živý zvířata, ale vždycky přináší něčí kosti nebo zuby a ukazuje nám to na nich v reálu. Pak je vždycky jednodušší si spojit ty věci dohromady. A je to nejlepší učitel, u kterého mám nejradši zkoušení, protože většinou dá na papírku jednu nebo dvě témata a nechá nás o tom mluvit. Ale když nám to nejde, tak se nás snaží nasměrovat a je to hrozně motivační, abych se víc snažila."

Podle Petra Šímy by se měl i učitel pořád vzdělávat a snažit se hodiny studentům zpestřit.

V reportáži také uslyšíte jak oceňuje práci Petra Šímy ředitel gymnázia Botičská Stanislav Luňák.

autoři: Lucie Korcová , JMys | zdroje: EDUin , o. p. s. - Informační centrum o vzdělávání
Spustit audio