Petr Mihálik a Peter Koliba ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

15. říjen 2014

Už za dva dny se začne ve druhém kole rozhodovat o tom, kdo zasedne v Senátu. Volí se třetina senátorů a zajímavý souboj se rýsuje ve volebním obvodě Ostravaměsto. Proti sobě tam stojí Peter Koliba za hnutí ANO a Petr Mihálik za Českou stranu sociálně demokratickou. V prvním kole byl mezi nimi rozdíl pouhých 66 hlasů. Jak získají voliče na svou stranu? Zeptáme se.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaV pražském studiu je se mnou Peter Koliba za hnutí ANO. Vítejte, pane doktore, dobrý den.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Přeji příjemné odpoledne všem posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZkusím se zeptat do ostravského studia, jestli se slyším také s Petrem Mihálikem, kandidátem do Senátu z České strany sociálně demokratické. Slyšíte mě, dobrý den.

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Já vás, paní redaktorko, zdravím, zdravím i pana kolegu, zdravím i posluchače Českého rozhlasu.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to jsme rádi, že se všichni vzájemně slyšíme. Pánové, čím si vysvětlujete, že ten váš souboj v prvním kole byl tak vyrovnaný? Já začnu u vás, pane Kolibo, tady v pražském studiu. Vy jste měl o 66 hlasů víc. Čím si vysvětlujete, že to bylo tak opravdu vyrovnané, protože 66 hlasů, to je skoro nic.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Přesně tak. Úvodem bych chtěl poděkovat všem voličům, kteří mi ten svůj hlas dali a myslím si, že to vysvětlení je dáno tím, že mimořádně v letošním roce kandidovalo 11 kandidátů a chtěl bych zdůraznit, že skoro všechno to byly poměrně velice významné a kvalitní osobnosti, takže myslím si, že to je jedna z příčin, proč došlo k naředění a to naše procento je takové nízké.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaČím si to vysvětlujete vy, pane Miháliku?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/No, ten rozdíl je opravdu velice nízký a já se přikloním taky k poděkování všem voličům, protože opravdu přišli k volbám, jak komunálním, tak senátním, ty hlasy, ty hlasy nám dali. Čili moc velký dík. Ono samozřejmě rozhodovat se bude až v kole druhém. Já nedokážu posoudit, v čem je, řekněme, příčina toho velmi malého rozdílu mezi námi, bojovali jsme opravdu až do posledních dvou kol, tam se to pořadí otočilo, takže já takovou analýzu nemám, netuším, v čem to je.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak přesvědčujete voliče, aby ve druhém podpořili právě vás? Mě zajímá, pane Kolibo, v čem je vaše výhoda proti vašemu soupeři?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Tak výhoda, já si myslím, že začínáme v podstatě opět od nuly, takže výsledky prvního kola jsou sice velice povzbudivé a potěšující, ale začínáme, jak jsem říkal, opět od nuly a chtěl bych zdůraznit, že bude záležet od toho, jak voliči prostě pochopí tu potřebu přijít podruhé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAno, to že začínáte od nuly, chápu, ale v čem jste lepší než váš soupeř, řekněte mi?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Lepší. Já pana Mihálika osobně neznám, ale v podstatě myslím si, že toto je trošku taková politická otázka, že lidi se v současné době kloní spíše k hnutím než ke klasickým politickým stranám, které měly doteďka vlastně tu moc a především v Ostravě a očekávají určitou změnu, pozitivní změnu a já doufám, že právě jak hnutí ANO, tak moje osobní účast tady v těchto volbách pro ně tu šanci dává.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPane Miháliku, v čem vy vidíte svoji výhodu?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Tak já, jak říkal pan Koliba, my se osobně samozřejmě neznáme. Moji výhodu, pakliže mám mluvit o nějaké výhodě, jest to výhoda pravděpodobně znalosti komunálního prostředí. Já jsem voliče oslovoval komunálními tématy, bezpečnosti v obci, ochranou seniorů, změnou zákona o veřejných zakázkách, pokusil jsem se oslovit je i regionálními tématy, čili, jestli toto bylo to, co voliče přesvědčilo, myslím si, že udělali tedy dobře.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak, pane Miháliku, já ještě zůstanu u vás, já, když jsem si pročítala programové priority, jak vaše, tak pana Koliby, který kandiduje v Ostravě za hnutí ANO, tak jedno téma vás spojuje, to je téma bezpečnost. Vy jste řekl Moravskoslezskému deníku, že už máte na téma bezpečnost připravenou strategii, kterou jste probíral se stávajícími senátory za Českou stranu sociálně demokratickou. Můžete mi říct, pane Miháliku, tři hlavní body, které byste se snažil prosadit, pokud byste se stal senátorem, pokud jde o tu bezpečnost, teď mám na mysli, ano?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Tak nevím teď, jak mám velký časový prostor.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMalý. Já vás když tak stopnu.

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Dobře. Čili my jsme svědky toho, že v obci není plně bezpečno v této chvíli, potulují se nám, například já jsem z OstravyPoruby, tak potulují se po Porubě takové tlupy různých individuí, které neumožní lidem ani se solidně vyspat, protože ráno lidi jdou do práce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak a jak to vyřešíte z pozice senátora, pojďme k tomu, k věci?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Tam já vidím, protože při zásahu policie je tam vidět bezzubost policie, která, kdy tedy ten zásah připomíná spíš besední kroužek. Policie pravomoci má velice omezené, dokonce verbální útok na policistu v této chvíli není ani žádným trestným činem, je to pouze přestupek, tam je třeba uplatnit změnu zákona o policii a policii dát nové pravomoci. Budu pokračovat s dovolením.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, to mně stačí v tuto chvíli, pane Miháliku. Pane Kolibo, i vy máte mezi svými programovými prioritami bezpečnost občanů. Vnímáte to podobně, jak už o tom mluvil pan Mihálik, že opravdu, v některých částech Ostravy není bezpečno, že policie má velmi omezené pravomoci a že by měla jaksi dostat větší možnost, jak zakročit proti těm různým tlupám, jak jsme slyšeli?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Tak nevím, jestli jsou to tlupy, ale skutečně v Ostravě jsou oblasti, kde není bezpečno, kde skutečně večer se lidé obávají do města, jak je to v jiných městech, kde se volně pohybují, takže s tím nelze než souhlasit. Ale já osobně si myslím, že není to jenom posílením pravomoci policie, ale je taky potřeba řešit zásadní otázky, jako je omezení hazardu, což je živnou půdou právě pro kriminalitu, řešit nezaměstnanost v regionu tak, aby skutečně prostě ti lidé bez práce se nepotulovali a nehledali jiné kriminální aktivity.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPane Miháliku, ale vy jste místostarostou OstravyPoruby, tak, proč už jste s tou bezpečností v tom vašem rajonu něco neudělal?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/No, a to je právě ten důvod, proč kandiduji do Senátu. Bez legislativní změny s tím lze těžko něco dělat. My jsme v rámci obce dennodenně kontaktováni s lidmi, kteří jsou nespokojeni s tou situací a my jako obecní zastupitelé, řekněme, exekutiva obce nemáme žádné pravomoci, nemáme žádné nástroje, jak s tím něco udělat. Proto tedy je nutno se zaměřit na zákon o policii a té policii ty pravomoci dát. A jestli dovolíte, ještě bych doplnil. Pan Koliba má pravdu, dalšími těmi krimitogenními prvky jsou samozřejmě herny. Tam mají nástroje ovšem obce a vymýtit hazard už teď může každá obec svou obecní závaznou vyhláškou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to je správná připomínka, pane Kolibo, tam je to spíš v pravomoci obce tedy to omezení hazardu, nebo vy si myslíte, že by se to mělo řešit na nějaké republikové úrovni?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Já se spíš zeptám, proč jako zástupce obce to neudělali? Samozřejmě já jsem taky se připojil k hnutí ANO, protože pan Mihálik je součástí vládnoucí strany, která měla několik příležitostí tyto zákony změnit, navíc bych chtěl poznamenat, že Senát ty zákony nemá možnost změnit, on je potvrzuje a navrhuje je Poslanecká sněmovna, takže ty kompetence Senátu jsou zase trošičku v jiné oblasti, ale abych se vrátil k problematice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJenom taková poznámka o hnutí ANO, za které kandidujete, už je také vládní strana, jenom tak na ...

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Ano, ale je příliš krátkou dobu, takže rozhodně to nejsou ta předchozí volební období, kdy prostě tyto změny se daly legislativně udělat. A chtěl bych zdůraznit, že právě hnutí ANO se snaží tady v této věci navrhovat zákony a já bych se rád jako, pokud budu samozřejmě zvolen, jako senátor právě chtěl podílet na podpoře pana Babiše a hnutí ANO při schvalování těchto zákonů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak, když mluvíme o bezpečnosti, tak i dnes se mluví o tom včerejším útoku mladé ženy na střední školu ve Žďáru nad Sázavou. Jenom připomínám, že psychicky nemocná žena už podobný čin udělala před dvěma lety, opavský soud ale na základě doporučení psychiatrické léčebny v Opavě ženu pustil z ústavního léčení do léčení ambulantního. Z těch informací, které máte a samozřejmě všichni máme informace převážně jen z médií, tak máte pocit, že by se měla jaksi zpřísnit možnost těchto osob dostat se na svobodu? Zeptám se prvně do Ostravy pana Mihálika, jaký je váš názor?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Tak to je samozřejmě událost velmi tragická, tady těžko něco k tomu dodávat. Je to opravdu zodpovědnost lékařů. Já si myslím, že pakliže lékař shledá, že pacient, a ta pacientka byla zřejmě schizofrenička, jestli jsem dobře tedy pochopil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMédia o tom minimálně takovým způsobem informují, budeme se ..., samozřejmě další informace nemáme, ano.

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Tak já vycházím z toho, co jsem slyšel nebo četl v médiích, takže tam je opravdu na zodpovědnosti toho lékaře, který jí umožní dostat se na veřejnost. Těžko k tomu v této chvíli z mé pozice něco říct víc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPane Kolibo, jak vy se na to díváte? Vy sám jste lékař, samozřejmě nejste psychiatr, jste gynekolog.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Sám jsem lékař, i když nejsem psychiatr, jsem gynekolog, takže opravdu nejsem kompetentní posuzovat tento individuální případ, je to potřeba posuzovat zcela individuálně, neznám další okolnosti tohoto případu, ale chtěl bych vyjádřit svoji upřímnou soustrast příbuzným a myslím si, že ten kluk je hrdina, protože skutečně chránil svoji spolužačku. Tyto tragické případy bohužel nelze nějakým způsobem preventivně zamezit k tomu, aby vznikly, protože skutečně každý případ je nutno posuzovat individuálně. A z toho medicínského hlediska, přesto, že nejsem teda psychiatr, není možno každého schizofrenika v této republice prostě držet pod zámkem. A individuální posouzení toho případu bych dál jako opravdu nekomentoval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPane Miháliku, v této souvislosti měla by se zvýšit bezpečnost na školách v České republice a jak?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Těžko říct. Já si myslím, že problémem nebo bezpečnostní problém ve škole jako takový není u nás zas až takový běžný, čili nemyslím si, že by to mělo být jako na některých školách v zahraničí, kde studenti musí procházet rámem a odkládat nože, eventuálně zbraně. U nás zbraně podléhají zbrojnímu zákonu, takže přístup k nim je omezen, takže nemyslím si, že ve školách hrozí nějaké výrazné nebezpečí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak vy se díváte na tuto problematiku, pane Kolibo? Měla by se zvýšit bezpečnost na školách a jakým způsobem?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Já osobně si myslím, že určitě ano, protože žijeme v trošku jiné době, než jsme žili před 20 lety. A stoupá agresivita některých mladých lidí a skutečně si myslím, že i když by to nebyly rámy, které by kontrolovaly, ale rozhodně ochrana a bezpečnost, aby se třeba cizí člověk nedostal do prostoru školy, by měla být rozhodně vyšší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle ono to není jenom tak, víte, protože třeba rodiče se postavili čas od času, když byly různé debaty, tak nebyli úplně nadšení, že by třeba ve školách měly děti kontrolovat kamery a podobně, tak, jestli už se nedostáváme trochu do fáze právě ...

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Opravdu nejsme asi kompetentní, nejsme úplně kompetentní, abysme z bezpečnostního hlediska posuzovali detailně, na to jsou profesionálové z této oblasti, ale rozhodně si myslím, že by i v rámci zákonných opatření měla se trošičku zvýšit bezpečnost a měly by se, jak v obcích, tak samozřejmě také na školách, jak vidím, tento případ je toho důkazem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPetr Koliba, kandidát do Senátu v Ostravě za hnutí ANO, a jeho soupeř Petr Mihálik z České strany sociálně demokratické jsou hosty duelu Radiožurnálu. Pánové, když se podíváme na Moravskoslezský kraj, tak velkým problémem, a vy už jste to také zmiňovali, je nezaměstnanost a ono možná bude ještě hůř. Společnost Ostravskokarvinské doly před pár dny oznámila, že skutečně propustí od ledna 300 lidí. Mě by zajímala jedna věc a bude to jasná otázka na vás na oba, kdo podle vás může za problémy Ostravskokarvinských dolů? Začnu v Ostravě u pana Mihálika?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Tak složitá otázka, to je velmi složitá otázka, kdo může za ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMůže za to stát anebo ten soukromý vlastník?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Víte, stát, když v devadesátých letech privatizoval v podstatě těžký průmysl na Ostravsku, tak asi jinou možnost v té době neměl, byla to celospolečenská poptávka, prostě velké továrny se dostávaly do soukromých rukou. Je otázka samozřejmě toho, že v této chvíli máme tady společnost, která je kapitalistická, co si budeme nalhávat, čili jednoznačně zaměstnanost ve firmě souvisí s tím, zda firma je rentabilní, či ne. Já si myslím, že tady musí nastat teď pomoc státu, protože nikdo jiný, ani, nejsou to ani obce, ani kraj, samosprávy nejsou schopny tak velkou míru propouštění jaksi absorbovat, tady musí jednoznačně být pomoc státu v této chvíli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to říká pan Mihálik. Jaký je názor kandidáta, který se uchází o post senátora v Ostravě, pana Koliby? Má stát zachraňovat soukromou společnost?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Já osobně si myslím, že to nelze jako jednoznačně říct, že se neudělala chyba, zrovna pod vedením těchto politických stran došlo k takové téměř divoké privatizaci a dneska máme důsledky toho, takže celá ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA já se ptám, co se s tím.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Ano, co s tím?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProtože vy samozřejmě jdete do politiky, tak máte určitě jasno o takovém problému?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Tak ono to není tak jednoduše vyřešit z pozice ani senátora, ani politické straně i státu, je to komplexní problém, ale já si myslím, že ta příčina, jak zlepšit teda zaměstnanost nebo příčiny složité zaměstnanosti na Ostravsku jsou taky důsledkem nedořešené infrastruktury.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte, počkejte, vy mi utíkáte od otázky. To se mi vůbec nelíbí, to já nemám ráda tady v tomto pořadu, má stát zachraňovat společnost OKD, ano, nebo ne, prosím?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Je to otázka zachraňovat. Já si myslím, že měly by se důsledně uplatňovat principy spolupodíl té soukromé firmy a skutečně nelze ty nezaměstnané lidi nechat na ulici, to znamená, že určitá podpora státu by rozhodně tady měla být, ale nemělo by se to přenášet jenom na stát a na daňové poplatníky podle mého názoru.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak pojďme trochu odlehčit tady tu náročnou debatu. Pane Miháliku, já jsem si přečetla, že vám v kampani pomáhal pes Edík, který byl součástí kampaně. Kolik přinesl bodů podle vás?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Já se tady usmívám, není mě vidět na dálku, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNení, ale slyšet vás je, to je důležité v rádiu.

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Pes Edík, víte, já jsem chtěl trošku tu kampaň odlehčit, protože ze všech stran a ono to asi byla vždycky, je to součást velkých měst o volbách, že ze všech stran na voliče vykukují různé obličeje, zpívá se o tom i v písničkách o těch billboardech a já jsem chtěl být takový trošku neotřelý, chtěl jsem to trošku odlehčit a řekněme, že ten pes Edík, který ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKolik tak přinesl bodů, co myslíte?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/To neumím posoudit, ale odlehčil to a ze všech stran jsem slyšel, že to bylo nikoliv infantilní, jak mi někteří řekli, ale že to bylo milé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPane Kolibo, vy máte taky psa?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Ano, je to zajímavé, já mám taky psa Edíka, já jsem ho teda na billboardy nedával.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNemáte stejného psa?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Nemáme stejného psa, já mám malého jorkšíra, na billboardy jsem ho nedával. I v rámci komentářů pacientky psaly, že teda nepotřebuju ani krávu Milku ani Edíka k tomu, abych ukázal svoji osobnost. Tím se nechci svého spolukandidáta dotknout.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak možná stačily koblihy, které jste rozdával na Ostravsku.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Já si myslím, že ty koblihy byly určitou formou té kontaktní kampaně, kde jsem se snažil ty lidi oslovit a přiznám se, že je to svým způsobem taková značka hnutí ANO a pana Babiše.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak se díváte vlastně, pane Kolibo, na víkendový výrok představitelů TOP 09, kteří vyzvali k podpoře kandidátů demokratických stran a nikoliv hnutí ANO, které považují za stranu, cituji, vůdcovského typu? Budete bránit hnutí ANO, za které kandidujete? Je to strana vůdcovského typu? Je pan Babiš vůdce?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Já se tady s tímto tvrzením zcela nemůžu ztotožnit. Pokud znám pana Babiše a měl jsem možnost se s ním několikrát setkat a provázet ho na některých návštěvách třeba i v Arcelor Mittalu, kde opravdu se zajímá o problematiku běžných lidí, tak je to obyčejný člověk, který umí, právě tím je milý, že umí komunikovat s obyčejnýma lidma a je to jeden z mála politiků, kterému všichni rozumí. Nemluví takzvanou tou politickou řečí, která je pro nás nesrozumitelná. A co se týče ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA tou mluví třeba i sociální demokraté, když tady máme vašeho soupeře z ČSSD?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/No, právě nechci komentovat pana Sobotku, tomu celkem rozumět je, ale ti předchozí zastupitelé nebo předchozí představitelé těchto politických skupin skutečně lidé nerozuměli, to naopak byla tam velká arogance těch politiků, kdy oni v podstatě obyčejným lidem jako jsem já to připadalo, že politik tomu rozumí a ty tomu nerozumíš, ty běž od toho pryč.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá nevím někdo, kdo má titul docent, jestli je obyčejný člověk, jestli se trochu nepodceňujete.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Jako pro politiky zřejmě, je zřejmě horší, než jako obyčejný člověk.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle pojďme za panem Mihálikem do našeho ostravského studia. Budete se věnovat práci v Senátu na 100 %? Vy samozřejmě máte šanci stát se i starostou OstravyPoruby, ale už jste řekl, že pokud budete zvolen do Senátu, tak starostou nebudete. Znamená to tedy, že se už vůbec nebudete věnovat komunální politice v Porubě, ale budete senátorem, pokud se jím stanete, na plný úvazek, nic jiného dělat nebudete?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Já ještě, když dovolíte, paní redaktorko, rychlý koment k tomu psovi Edíkovi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, to už stačilo, o tom Edíkovi už jsme si to vysvětlili. Pojďme k té mé jasné otázce.

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Dobře.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTlačí nás čas, takže budete senátorem na plný úvazek?

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Čili velice rychle, já jsem ve svých veřejných prohlášeních říkal a sděloval veřejnosti, že pakliže by mi důvěru voliči dali a dostal bych se do Senátu, opustím komunální politiku úplně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPane Kolibo, vy máte současně také svoji praxi, jste gynekolog, to byste současně zvládal senátorování a soukromou praxi?

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Víte, paní redaktorko, já chci být ke svým voličům upřímný a chci říkat pravdu, takže já skutečně, protože část mých voličů jsou taky moje pacientky a ony by velice nerady přišly o tu možnost chodit nadále ke mně do ambulance. Samozřejmě ukázala by to budoucnost, nemůžu to předjímat teď, ale jsem rozhodnut, že jeden den v týdnu, který ordinuji, jeden, respektive dva dny v týdnu určitě nenaruší moji práci senátora, pokud bych byl zvolen. Takže to jenom na konto, naopak mi to umožní přímý kontakt s těma pacientkama, kde já právě se nemusím vyptávat, jaké mají problémy, protože já to znám ze své ambulance.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak v pražském studiu byl Peter Koliba za hnutí ANO, do Ostravy děkuji Peteru Mihálikovi z České strany sociálně demokratické. Oba pánové se utkají v pátek a v sobotu ve druhém kole senátních voleb v Ostravěměsto. Pánové, děkuji. Hezký večer. Na shledanou.

Peter KOLIBA, kandidát na senátora /ANO/Děkuji za pozornost.

Petr MIHÁLIK, kandidát na senátora /ČSSD/Já děkuji za pozvání, hezký den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu za chvilku další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.