Petr Kellner – nejúspěšnější podnikatel české polistopadové éry

27. únor 2023

20. května roku 1964 se v České Lípě narodil nejúspěšnější podnikatel české polistopadové éry – Petr Kellner.

V Liberci vystudoval střední ekonomickou školu a v Praze vysokou školu ekonomickou. Začínal jako referent v podniku zahraničního obchodu, později pracoval jako produkční ve filmovém studiu na Barrandově.

Zlom v Kellnerově životě se ale udál v Teplicích, kde v roce 1991 založil společně s Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem investiční společnost PPF.

Kellner začal s privatizací a transformací České pojišťovny, postupně se jeho impérium rozrůstalo až na jedno z největších skupin ve Střední Evropě. Od roku 2006 se opakovaně objevoval na různých listinách nejbohatších lidí světa.

Jeho společnost dnes působí v 25 zemích – nejen v Evropě, ale i v Severní Americe nebo Asii. Podniká ve finančních službách, telekomunikacích, nemovitostech, strojírenství a biotechnologiích.

Petr Kellner část vydělaných peněz společnosti vracel – založil například dvě nadace zabývající se vzděláváním a podporoval také divadlo. Jeho koníčkem byly fotografie. Vlastnil například rozsáhlou sbírku snímků Josefa Sudka.

Nejbohatší Čech a otec čtyř dětí zahynul 27. března 2021 při nehodě vrtulníku na aljašském ledovci, kde si chtěl zalyžovat v panenské přírodě mimo sjezdovky. Bylo mu pouhých 56 let.

Ačkoliv se mu celý život dařilo úspěšně podnikat a zároveň si chránit své soukromí, nešťastným okolnostem, které nemohl ovlivnit, neunikl. Navždy ale zůstane jedním z nejslavnějších lidí, kteří se na severu Čech narodili.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.